Oxfam tvrdí, že procento nejbohatších lidí odpovídá za víc emisí uhlíku, než 5 miliard chudých. (Ilustrační foto)

Jen jedno procento nejbohatších lidí na světě je zodpovědné za víc emisí uhlíku než nejchudších 66 % populace planety (pět miliard lidí).  Ve své nové zprávě o klimatické nerovnosti to zveřejnila britská humanitární organizace Oxfam.

Pouhých 77 milionů nejbohatších lidí zodpovídalo za 16 % všech globálních emisí oxidu uhličitého v roce 2019. Vyplývá to z vůbec největší studie zaměřené na klimatickou nerovnost, která kdy byla zhotovena. Dokument o 136 stránkách zveřejnila humanitární organizace Oxfam.

Dohromady bylo dle Oxfamu jedno procento nejbohatších lidí v roce 2019 odpovědné za vznik 5,9 miliardy tun oxidu uhličitého. To je asi o miliardu tun víc, než ve stejném roce vyprodukovaly celé Spojené státy s více než 330 miliony obyvatel.

Ve zprávě je také uvedeno, že každému z dolních 99 % by trvalo asi 1500 let, aby vyprodukoval stejně emisí jako jediné procento nejbohatších.

Část rozdílů se dát také vysvětlit nerovností rozdělení bohatství napříč národy. Bohaté země především z globálního severu odpovídají za 40 % světových emisí oxidu uhličitého, zatímco chudší země z globálního jihu je pouhých 0,4 %.

Celá Afrika s šestinou světové populace, odpovídá jen za čtyři procenta emisí.

Velkou roli podle Oxfamu hraje i nerovnost v rámci jednotlivých zemí.

Součástí uhlíkové stopy jednoho procenta nejbohatších jsou kromě podílů ve znečišťujících firmách také soukromé tryskáče, jachty, sídla, lety do vesmíru nebo například i bunkry postavené pro případ apokalypsy.(at)