Surfování na internetu má i svá rizika. (Ilustrační foto).

Pohyb na internetu je už neoddělitelnou součástí života. Buď na počítači, tabletu nebo mobilu trávíme v online prostoru spoustu času a je to pro nás už tak přirozené, že občas zapomínáme na možná rizika se surfováním spojená. V tomto článku se podíváme na pár situací, kdy je dobré se zamyslet, zda skutečně udržujeme naše citlivé údaje v bezpečí a zda se chováme zodpovědně.

Heslo je základ

Ano, jde o stokrát omílanou mantru, že silné heslo a dvoufázové ověření by mělo být součástí přístupu ke každému účtu, který člověk vlastní, jenže stále se najdou lidé, kteří pořádné heslo podceňují. Člověk si řekne, že přece nepotřebuje silné heslo ke svému účtu na fóru, kde se řeší problematika chovu potkanů, nicméně i na takovém účtu jsou uvedeny informace, jež se dají zneužít. Kupříkladu to někomu může stačit i k tomu, aby na získanou emailovou adresu posílal spamy o princích z Nigérie nebo reklamu na své výroby. Pro každého to nebezpečné není, ovšem zcela určitě to může být otravné.

Webové stránky dnes často nabízí možnost skrýt na profilech veškeré kontaktní informace, ovšem nedá se říci, že by to hackery zajímalo. Proto doporučujeme mít silné heslo úplně všude a pravidelně ho měnit, jelikož jen tak člověk udrží svá citlivá data v bezpečí. A tohle je jen špička ledovce, neboť lidé dnes již nedávají příliš velký pozor při finančních transakcích a provádějí je tak automaticky, že se ani nad možnými riziky nezamyslí.

Bezpečný transfér

Ať si už ale člověk hlídá zabezpečení všemi možnými způsoby, nejdůležitější je důslednost a vlastní zodpovědnost. V případě, že je třeba převést peníze na platformu, kde je potřebuji, udělám tak pouze v případě, že jde opravdu o bezpečnou stránku.

Kupříkladu mezi mé koníčky patří hraní pokeru. Jak se tedy zachovám? Především si správně vyberu, kam peníze převedu, a sice si udělám přehled možností. Zejména se dívám na to, zda ta daná společnost dbá u svých klientů na to, aby provozovali bezpečnou zábavu, neboť tím dává najevo, že jim není zkušenost hráčů s nimi lhostejná. Na trhu se od nultých let objevila spousta online míst, kde se poker dá hrát, ale jen některé společnost jsou zodpovědné, a jelikož oblíbenost pokeru stále roste, není na škodu se mít na pozoru.

Podobné je to u každé online zábavy včetně kupování her, jež doporučujeme provozovat rovněž jen na důvěryhodných stránkách. Vůbec nejlepší je si dohledat recenze a přesvědčit se, jaké zkušenosti mají s platformou ostatní.

Soukromé informace jen v soukromí

Další věc, na kterou lidé při surfování zapomínají, se týká veřejné wifi, které wifi nejsou zrovna nejbezpečnější. Často sice poskytují svým uživatelům nějakou ochranu, rozhodně se ale nedá říci, že je dobrý nápad se třeba ve vlaku dívat na stav bankovního účtu. Pro hackery totiž není těžké si prostřednictvím free wifi sehnat heslo a uživatelské jméno, které člověk zadal, a následně se tak ke kontu dostat také. A platí pro úplně všechny účty, takže pokud to není nezbytně nutné, je nejlepší na kontrolu stavu financí či jejich posílání počkat domů.



S tímto bodem se pochopitelně pojí i skutečnost, že člověk by měl mít všechna svá zařízení opatřena antivirem, což s ochranou údajů pomáhá také.

Aktualizace není radno odsouvat

Ano, jsou otravné. Ano, neustále se připomínají s tím, aby je člověk konečně aktualizoval, jenže určitě zrovna v tuto chvíli se nám to nehodí, jsme uprostřed práce a uděláme to potom. Někdy potom. Jenže aktualizace opravdu nemají uživatele otravovat, naopak se snaží o něj postarat a dopřát mu bezpečí. Především aplikace, které člověk využívá právě pro správu financí, doporučujeme aktualizovat co nejdříve poté, co upozornění vyskočí, jelikož stará verze může obsahovat chyby, a to i v zabezpečení.

Nejlepší je samozřejmě si nastavit, které aplikace se mohou aktualizovat samostatně i bez našeho svolení, pravdou ale je, že někteří lidé nad tím chtějí mít kontrolu. Tomu rozumíme, ovšem v případě bankovních aplikací není nač čekat.

Podezřívavost na maximum

Na závěr jen dodáváme, že pro bezpečný pohyb na internetu je důležitá celková obezřetnost. Jakmile tedy člověku přijde cokoliv podezřelé, ať už jde o link nebo příliš výhodnou nabídku investice, je dobré se podezřívavosti držet a obejít možná rizika obloukem. Opatrnosti prostě na internetu není nikdy dost. Člověk konec konců chrání nejen svou peněženku, ale v podstatě svou i budoucnost, jež s vyluxovaným kontem a šrámem na duši růžově vypadat nebude. A přitom stačí dodržovat jen pár základních pravidel, jež jsme v tomto článku popsali.