Inflace v eurozóně v říjnu klesla na 2,9 procenta. Nejvyšší má Slovensko, nejnižší Belgie. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Míra inflace v eurozóně v říjnu klesla na 2,9 procenta. Nejvyšší inflaci má Slovensko, nejnižší má Belgie, kde se dokonce dostala do záporných hodnot. Data zveřejnil v rychlém odhadu unijní statistický úřad Eurostat. Jedná se o větší pokles, než se čekalo, zejména díky výraznému snížení cen energií.

Z celkových dvaceti zemí eurozóny má nejvyšší říjnovou inflaci Slovensko, kde činila 7,8 procenta. Klesla však ze zářijové hodnoty 9 procent a ze srpnové 9,6 procenta.

Nejnižší inflaci v eurozóně měly v říjnu Belgie s hodnotou -1,7 procenta (mínus 1,7 %), dále pak Nizozemsko, kde činila -1 procento. Třetí nejnižší inflaci měla Itálie, kde dosáhla 1,9 procenta.

V září míra inflace ve skupině dvaceti zemí, které používají společnou měnu euro, činila 4,3 procenta. Data za ostatní země Evropské unie, které nejsou zároveň členy eurozóny, rychlý odhad neobsahuje.

Meziměsíčně ceny v eurozóně o 0,1 procenta vzrostly.

Nejvíce k růstu cen v říjnu přispěla kategorie potraviny, alkohol a tabák. Následovaly služby. Výrazně nižší ceny energií naopak přispěly ke zmírnění inflace.

Míra inflace nadále zůstává nad dvouprocentním cílem, který pro cenovou stabilitu stanovila Evropská centrální banka (ECB).

Inflace v Česku podle metodiky ČSÚ klesla v září meziročně pod sedm procent na 6,9 %. Podle metodiky Eurostatu dosáhla v ČR v září inflace 8,3 procenta, což byla čtvrtá nejvyšší hodnota v EU. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Inflace v Evropské unii klesla v září na 4,9 procenta. Nejvíce rostou ceny stále v Maďarsku

Inflace v Česku klesla v září pod sedm procent na 6,9 %. Zelenina však zdražila o 20 %