Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc. (Ilustrační foto)

Rodičovský příspěvek na děti narozené od začátku příštího roku se pravděpodobně zvýší o 50 tisíc korun na celkových 350 tisíc. Rozhodla o Poslanecká sněmovna, když ve třetím čtení schválila novelu zákona o státní sociální podpoře. Návrhy opozice, aby byl nárůst větší, neprošly. Předlohu posoudí Senát.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) novela kromě navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun řeší celou řadu dalších důležitých věcí. Například prodloužení možnosti, jak podporovat čerpání příspěvku na bydlení u lidí, kteří mají svoji nemovitost zkolaudovanou k trvalému bydlení a dříve to byla rekreační nemovitost.

Pro hlasovalo 156 poslanců ze 157 přítomných. Proti nebyl nikdo. Navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun na celkových 350 tisíc navrhla vláda. Navýšení se má týkat dětí narozených od začátku příštího roku. Čerpání příspěvku se bude zkracovat na tři roky.

Opozice původně usilovala o ještě větší navýšení, a to až o sto tisíc korun, ale její návrhy neprošly. Návrh z dílny trojice vládních poslanců z KDU-ČSL a STAN, aby se u dvojčat a vícerčat příspěvek zvýšil o dvojnásobek, také Sněmovna nepřijala. Rodičovská tak zůstane u vícerčat o polovinu vyšší, než je základní částka.

Dopady na zvýšení na státní rozpočet budou činit příští rok podle důvodové zprávy zhruba 400 milionů korun. O rok později to bude 2,2 miliardy korun, a v roce 2026 přibližně čtyři miliardy, v dalších letech 5,5 miliardy. (at)