Rusko nacvičovalo masivní úder jadernými raketami. Odpálilo balistické rakety i řízené střely. (Ilustrační foto).

Rusko nacvičovalo masivní úder jadernými raketami. Odpálilo balistické rakety i řízené střely. Podle Kremlu si nacvičilo svou schopnost provést „masivní“ odvetný jaderný úder. Podle prohlášení ruské strany došlo k odpalu balistických a řízených střel.

Podle vlastního vyjádření Rusko úspěšně otestovalo schopnost provést masivní odvetný jaderný útok po zemi, po moři i ze vzduchu.

Oznámil to v prohlášení Kreml.

Vojenské cvičení zahrnovalo „reakci na nepřátelský jaderný úder“, doplnil ministr obrany Sergej Šojgu.

Jaderné testy se uskutečnily v době, kdy ruský parlament podpořil stažení moskevské ratifikace globální smlouvy, která zakazuje veškeré fyzické testování jaderných hlavic. Parlament ve středu dokončil schválení zákona, který stahuje ruskou ratifikaci smlouvy.

Letošní ruské jaderné cvičení zahrnovalo „zavedení masivního jaderného úderu strategických útočných sil v reakci na nepřátelský jaderný úder“, oznámil Šojgu osobně prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi.

Kremlu dále oznámil, že došlo k „praktickým odpalům balistických a řízených střel“.

Mezikontinentální balistická střela Yars byla údajně odpálena z testovacího místa na ruském Dálném východě.

Další raketa byla odpálena z ponorky s jaderným pohonem v Barentsově moři. Bombardéry dlouhého doletu Tu-95MS testovaly ze vzduchu odpalované řízené střely, píše se v prohlášení, které má redakce k dispozici.

„V průběhu akcí byla prověřena úroveň připravenosti vojenských velitelských orgánů a schopnosti nadřízeného a operačního štábu při organizování podřízených sil,“ uvedl Kreml.

Začátkem října prezident Putin prohlásil, že Rusko provedlo „závěrečný úspěšný test“ řízené střely s jaderným pohonem. Experimentální zbraň, která byla poprvé oznámena v roce 2018, byla oslavována jako s potenciálně neomezeným dostřelem.

Stažení ratifikace mezinárodní smlouvy o zákazu jaderných zkoušek je ruskou reakcí na postoj Spojených států, které podepsaly, ale nikdy neratifikovaly Smlouvu o úplném zákazu jaderných zkoušek (CTBT).

Ta byla dohodnuta v roce 1996 a zakazuje „jakýkoli zkušební výbuch jaderné zbraně nebo jakýkoli jiný jaderný výbuch“ kdekoli na světě.

V červnu Rusko umístilo první várku taktických jaderných zbraní v Bělorusku. Putin upřesnil, že budou použity pouze v případě ohrožení ruského území nebo státu. (sfr)