Biden chystá chytrou investici 100 miliard dolarů na podporu Ukrajiny a Izraele. (Ilustrační foto)

Biden chystá chytrou investici 100 miliard dolarů na podporu Ukrajiny a Izraele. Palestinské militantní hnutí Hamás i Rusko mají  za cíl to, že oba chtějí ve svém sousedství „zničit“ demokracii. V projevu to uvedl americký prezident Joe Biden. 

„Hamas i (ruský prezident Vladimir) Putin představují rozličné hrozby, mají však jedno společné: oba chtějí úplně zničit demokracii ve svém sousedství,“ řekl Biden v projevu z Oválné pracovny Bílého domu, ve kterém obhajoval americkou pomoc pro Ukrajinu a Izrael.

„Nemůžeme a nenecháme vyhrát teroristy jako Hamás a tyrany jako Putin. Odmítám dopustit, aby se to stalo,“ uvedl a vyzval Američany, aby se sjednotili v potřebě vojenské pomoci jako v občanské povinnosti vůči světu.

Hamás dle Bidena rozpoutal ve světě čisté a nefalšované zlo. Americký prezident také uvedl, že za výbuch v nemocnici v Pásmu Gazy není zodpovědný Izrael.

„Jsem zdrcen tragickými ztrátami na životech Palestinců, včetně výbuchu v nemocnici v Gaze, který nezpůsobili Izraelci,“ uvedl.

Biden požádá americký Kongres o přijetí rozsáhlého balíku pomoci pro Izrael a Ukrajinu ve celkové výši 100 miliard dolarů. Tato pomoc Izraeli a Ukrajině má podle Bidena posílit bezpečnost USA na celé generace dopředu.

„Je to chytrá investice, která přinese zisky pro americkou bezpečnost pro celé generace. Pomůže nám udržet americké vojáky v bezpečí. Pomůže nám vybudovat svět, který je bezpečnější, mírumilovnější i prosperující pro naše děti a vnoučata,“ upozornil.

Podle Bidena je v sáze již příliš mnoho na to, aby Spojené státy opustily Ukrajinu a Izrael. Spojené státy jsou podle něj globálním strážcem svobody. (at)