Boj o odvolání vlády ve Sněmovně: Podle Babiše není premiér Fiala trenérem Liverpoolu. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Podle šéfa ANO Andreje Babiše není premiér Petr Fiala trenérem fotbalového klubu FC Liverpool. Opoziční předák to vyhlásil v rozpravě Poslanecké sněmovny v rámci jednání o vyslovení nedůvěry vládě ČR.

Schůze Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS) byla svolána na popud opozičního hnutí ANO.

„Chceme vyslovit nedůvěru této vládě, která ničí naši zemi. Za dva roky od voleb napáchali tolik škod, že máme obavu, že v tom budou pokračovat a naše země i občané budou poškozeni. Tato vláda musí skončit, protože zradila nejen své voliče, ale všechny občany České republiky,“ oznámil předseda ANO Andrej Babiš.

Ve Sněmovně Babiš poukázal na to, že 9. října uplynully byly přesně dva roky od voleb.

„Premiér se nechal slyšet, že do druhé poloviny vstupuje s dobrým skóre. Asi chtěl zase navázat na sportovní terminologii. Pane premiére, nejste trenérem Liverpoolu, ani nemáte průměrný tým, ten váš tým je opravdu špatný,“ prohlásil Babiš na adresu předsedy vlády Fialy.

„A kdybyste byl trenérem, tak by vás vedení klubu vyměnilo za to, co předvádíte. Vaše skóre fakt není dobré, je úplně katastrofální,“ deklaroval šéf ANO.

Podnětem hnutí ANO pro svolání mimořádné schůze k pokusu o vyslovení nedůvěry vládě se stala před pár týdny neochota premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat šéfa koaličního hnutí STAN Víta Rakušana z postu ministra vnitra.

Podle ANO má být Rakušan „bezpečnostním rizikem“ kvůli vlastnictví totožného šifrovaného telefonu, jaký používali lidé obvinění v pražské korupční kauze Dozimetr.

Fiala se Rakušana opakovaně zastal s tím, že držení šifrovaného telefonu pro něj není důvodem pro odvolání člena vlády.

„Není to jen o Dozimetru. To je jen třešnička. Vláda nezvládá vůbec nic – inflaci, ceny energií, migraci, bezpečnost…,“ zdůraznil expremiér Babiš

„Nechceme dopustit, aby tato přehlídka arogance, papalášství, neschopností trvala další dva roky a ničila naši zemi,“ prohlásil.

„Vypadá to, jako by pro vládu byla ze všeho nejdůležitější Ukrajina, tam jste schopni se rozhodovat rychle a dávat spoustu peněz. Jakmile jde ale o naše občany, tak jste absolutně neakceschopní, nechcete pomáhat našim lidem, nemáte pro ně peníze, naopak je oškubáváte a škodíte jim,“ kritizoval dále Babiš.

Podle lídra hnutí SPD Tomia Okamury vláda Petra Fialy „škodí zemi“.

SPD prosazuje předčasné volby, „aby občané rychle rozdali nové politické karty“.

„Tato vláda není vládou odborníků, od samého počátku jsme upozorňovali na to, že nejsou kompetentní řídit tento stát a nemají zkušenosti,“ vysvětlil Okamura.

Premiér Petr Fiala v projevu řekl, že respektuje právo opozice vyvolat hlasování o nedůvěře, ale děje se tak na úkor schvalování zákonů.

„Opětovný pokus o vyslovení nedůvěry nás stojí čas a anergii, kterou bychom mohli určitě využít lépe, například bychom mohli hlasovat o zákonech, které tu kvůli pravidelným obstrukcím opozice čekají měsíce,“ podotkl předseda vlády.

K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 z celkových 200 hlasů. Pětikoalice má v dolní komoře parlamentu většinu 108 hlasů, opozice má celkem 91 hlasů (ANO 71, SPD 20). (sfr)