Konsolidační balíček zvýší odvody všem, nejvíce zatíží rodiny s malými dětmi. (Ilustrační foto)

Konsolidační balíček je novelou šesti desítek zákonů a schválené daňové změny se dotknou téměř všech, kdo v Česku žijí nebo podnikají. Odvody domácností se podle propočtů ekonomů a daňových poradců příští rok zvýší o desítky tisíc korun, v některých případech i o desetinu. Nejhůře na tom budou středně příjmoví zaměstnanci s malými dětmi.

Zaměstnance zasáhnou především rušené slevy na daních a nový odvod na nemocenské ve výši 0,6 procenta jejich hrubého příjmu. OSVČ vzroste vyměřovací základ a firmám stoupne korporátní daň a dále jim skončí osvobození při případném prodeji akcií.

Tisíce korun ročně české domácnosti zaplatí i za skoro dvojnásobný nárůst daně z nemovitosti a vyšší spotřební daně zejména u alkoholu a tabáku.

Díky zrušení a omezení některých daňových slev a zavedení příspěvku na nemocenské pojištění zaměstnanců se v procentuálním vyjádření nejvíce zvýší daňové a odvodové zatížení u rodin s dětmi staršími tří let, kdy má jeden rodič zaměstnanecký příjem kolem 40 až 50 tisíc Kč měsíčně a druhý rodič je doma s dětmi a nedosahuje příjmu nad 68 000 Kč ročně.

Balíček se zásadněji dotkne i zaměstnanců s vysokými příjmy v pásmu 125 tisíc až 175 tisíc korun měsíčně, kteří budou nést plné odvody na sociální zabezpečení, a také budou zdaněni vyšší sazbou daně, protože 23% limit pro sazbu daně klesne na 36násobek průměrné mzdy.

Kdo vydělává 20 000 hrubého, příští rok si pohorší na odvodech až o 6600 korun. Dále se zaměstnanců může dotknout i omezení osvobození benefitů typu příspěvek na sportovní a kulturní akce či využití zdravotnických zařízení. Vláda osvobození nyní zastropovala na polovině průměrné mzdy, což je asi kolem 1800 Kč měsíčně. Do tohoto limitu se ale většina lidí s benefity vejde.

I když daně ještě poměrně nedávno klesaly, většině domácností reálně příjmy klesly, když spotřebitelské ceny za poslední tři roky stouply v součtu asi o čtvrtinu.

Balíček zvyšuje i spotřební daně z tabáku, alkoholu a hazardu a o 1,8násobek zvedá daň z nemovitostí, což se dotkne domácností i podnikatelů a firem.

Růst nákladů na bydlení bude bude spojený se zvýšením DPH u centrálního tepla a vodného a stočného z deseti na 12 procent a dojde i ke zvednutí DPH u úklidových služeb ve společných prostorách z deseti na 21 procent a zvýšení DPH u svozu komunálního odpadu z 15 na 21 procent. Také se přidá vyšší daň z nemovitosti, kterou pronajímatelé promítnou do nájemného.

Lidem z rodinných domů na vesnicích může až o tisíce korun ročně prodražit vytápění přesunutí palivového dřeva, pelet či briket z 15procentní do základní 21procentní sazby DPH.

U odvodů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), dopad na ně v poměru k hrubým příjmům se očekává nižší, a to díky paušálním výdajům, které dopady mírní. Minimální vyměřovací základ má u OSVČ vykonávajících hlavní samostatnou výdělečnou činnost nově stoupnout ze současných 25 procent až na 40 procent průměrné mzdy. Postupně o pět procent ročně.

U podnikatelů, kteří hradí sociální pojistné ze skutečného vyměřovacího základu, dále dojde k jeho zvýšení na 55 procent základu daně ze samostatné činnosti proti nynějším 50 procentům.

To, co nejvíc pocítí firmy je návrat k 21 procentní výši daně z příjmu právnických osob. (at)