Firmám v Česku chybí čtvrt milionu zaměstnanců. Stát přichází o 45 miliard korun. (Ilustrační foto).

Firmy v Česku poptávají zhruba 249 tisíc zaměstnanců a to především dělníků. Vyplynulo z šetření mezi firmami v Česku, které provedlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Kdyby tato volná místa byla obsazena, stát by z toho na odvodech získal 45 miliard korun.

Informoval o tom ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nedostatkem zaměstnanců trpí jeden z pěti zaměstnavatelů, u jedné ze tří firem je to pak hlavní bariéra dalšího rozvoje. „Kdybychom tyto lidi měli, na straně odvodů by to přinášelo navíc 45 miliard ročně na odvodech,“ konstatoval Jurečka.

Podle analýzy, kterou zpracovalo MPSV, chybějí hlavně manuální pracovníci, u nichž firmy preferují zaměstnávání lidí mimo EU.

Jurečka: Lidé na českém pracovním trhu zkrátka nejsou. O nabízené pozice není zájem bez ohledu na výši mzdy.

„Chybí i lidé s vysokou přidanou hodnotou, vzdělaní. Ti, kteří mají přínos pro oblast vědy a výzkumu. Chceme také více podporovat robotizaci, to přispěje k tomu, že Česko zvýší svou konkurenceschopnost,“ zdůraznil Jurečka.

Upřesnil, že stejně tak chybí i zaměstnanci ve zdravotnictví, v pohostinství, ale také v administrativě.

Robotizace je možná především u nízko kvalifikovaných manuálních pozic, přesto zaměstnavatelé z finančních důvodů neplánují tato místo robotizovat, ukázala dále analýza, jíž se účastnilo téměř dvacet tisíc zaměstnavatelů.

„Lidé na českém pracovním trhu zkrátka nejsou. O nabízené pozice není zájem bez ohledu na výši mzdy,“ doplnil Jurečka.

Jurečkovo ministerstvo pro zlepšení situace plánuje více zapojit lidi na rodičovské, aby mohli lépe kombinovat pracovní a soukromý život.

Zvýhodnění kratších úvazků podle ministra přivedlo na trh osm tisíc lidí.

Dalším záměrem je zvýšit motivaci pro seniory, aby se vrátili do práce, stejně tak lidé s hendikepem.

MPSV se chce také zaměřit na studenty.

Vrchní ředitelka sekce zaměstnanosti MPSV Kateřina Štěpánková poukázala na fakt, že vysokoškoláci se po studiu chtějí nejprve usadits tím, že ženy mají děti až po třicátém věku života.

„My bychom chtěli, aby lidé měli děti dříve a pak se také v mladším věku vraceli na trh práce a případně dětí měli i víc,“ upřesnila.

Jedním z nástrojů k tomu by mohly být i půjčky na bydlení.

Jurečkův resort chce také na pracovní trh dostat více lidí, kteří jsou ve vězení. Podle Jurečky má český pracovní trh nevyužitý potenciál celkově v řádu desítek tisíc lidí.

Šéf MPSV by chtěl jednat s ministerstvem spravedlnosti o tom, že vězni nemají povinnosti pracovat.

„Je vidět, že tu zájem z firem o vězně je, jsou činnosti, které mohou vězni dělat přímo z věznice,“ podotkl Jurečka.

Pomoci trhu práce však podle Jurečkova resortu mají také cizinci. Kvóty na zaměstnávání cizinců zamýšlí MPSV navýšit o dvacet tisíc. Dosud byla kvóta stanovena na padesáti tisících. (sfr)


PŘÍLOHA: MPSV_Analýza volných pracovních míst a zaměstnávání cizinců SRPEN 2023