Učitelé v ČR dostanou přidáno 2500 Kč. Jejich plat v příštím roce vzroste na 52400 Kč hrubého. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Učitelé v Česku dostanou přidáno 2500 Kč. Jejich plat v příštím roce dosáhne 52400 Kč hrubého. Oznámil to ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Objem peněz na platy učitelů bude podle něho odpovídat zákonnému závazku navýšení na 130 procent průměrné mzdy v zemi.

Vysvětlil, že navýšení učitelských platů pro rok 2024 se bude počítat ze skutečnosti roku 2022. Průměrný plat učitelů v regionálním školství v roce 2022 byl asi 48 tisíc korun.

V letošním druhém čtvrtletí v Česku dosahovala průměrná hrubá mzda 43 193 korun.

Podle Beka jsou učitelé jediní státní zaměstnanci, jejichž mzdy v příštím roce porostou.

Návrh rozpočtu na příští rok, který již schválila Fialova vláda, počítá se zvýšením výdajů školství o čtyři miliardy korun ve srovnání s letoškem.

Vysoké školy by v roce 2024 měly dostat asi o jednu miliardu korun navíc proti vládou schválenému rozpočtu na příští rok. Na zvýšení platů učitelů je v rozpočtu určeno 8,5 miliardy korun.

Na platy ve školství má jít podle návrhu státního rozpočtu asi 137,77 miliardy korun, což je o 1,79 miliardy více, než v letošním roce.

Ministr plánuje v rámci úspor pro příští rok zamezit růstu počtu kantorů z posledních let a škrtnout osm tisíc neobsazených pozic pro nepedagogické pracovníky.

„Stojíme na křižovatce. V minulých letech rozpočet výrazně rostl, rozdíl činí až 100 miliard, a to především na platech učitelů. Ale rostl i počet úvazků. Musíme se rozhodnout, jestli chceme pokračovat v personální expanzi,“ prohlásil Bek.

Bek podotkl, že učitelů v Česku přibývá ve školách větším tempem než dětí, tedy až 7000 ročně, zatímco dětí v základních a středních školách přibývá po 25 tisících.

„V době ekonomické stagnace se musíme rozhodnout mezi růstem platů učitelů a dalším navyšováním celkového počtu úvazků ve školství. Ten za posledních pět let narostl o třicet tisíc,“ konstatoval.

Dosavadní systém financování regionálního školství podle něho vedl na některých školách k častému dělení tříd na menší skupiny, což sice znamenalo vyšší komfort pro učitele i žáky.

„Avšak pro udržení tempa růstu platů je za současné ekonomické situace potřeba další navyšování personálních kapacit ve školství omezit,“ prohlásil ministr školství.

Upozornil na fakt, že podle posledních studií vychází v ČR jeden učitel na 10 studentů a žáků středních, zatímco průměr OECD činí 15 žáků na učitele.

Clem prý podle něho není zvrátit současný stav počtu žáků na učitele, ale zastavit trend jeho poklesu na úrovni, která je udržitelná i v době stabilizace veřejných rozpočtů.

Pdle statistických údajů měli učitelé v mateřských, základních nebo středních školách v ČR po započtení všech příplatků a odměn loni průměrnou hrubou měsíční výplatu asi 48 tisíc korun.

Podle dat ministerstva školství pracovalo loni v mateřských, základních a středních školách 154 tisíc pedagogů a šest tisíc učitelů odborného výcviku. (sfr)