Putin dekretem zvýšil plat Medveděvovi i sobě. Ze sociálních důvodů. (Ilustrační foto)

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekrety o navýšení platů některých státních zaměstnanců o 5,5 %. S platností od 1. října 2023. První dekret se vztahuje na široký okruh osobností včetně prezidenta, zástupce vedoucího Bezpečnostní rady Ruské federace Dmitrije Medveděva, poslance Státní dumy, členy Rady federace a některé významné představitele federálních úřadů.

Uvedl to nezávislý deník The Moscow Times. Na seznamu vysokých ruských představitelů, kterým budou navýšeny platy, byli uvedeni i členové územní volební komise tzv. území Sirius.

Zpráva připomíná, že konce roku 2022 Putin svým dekretem povolil vysokým úředníkům neuvádět informace o příjmech během války na Ukrajině a mnoho úředníků a poslanců naposledy informovalo o svých příjmech v květnu 2022, za rok 2021.

Podle oficiálních údajů v roce 2021 Putin vydělal 10,202 milionu rublů, co bylo 208 tisíc více než v roce 2020. V roce 2021 Medveděv uvedl 8,353 milionu rublů – téměř o 10 milionů méně než v předchozím roce.

V létě na Radě pro národní projekty Putin řekl , že platy pracovníků veřejného sektoru mají růst jako celek společně s ekonomikou. Podle prezidenta dojde od 1. ledna 2024 ke zvýšení minimální mzdy o 18,5 %, což by mělo pozitivně ovlivnit příjmy asi 4,8 milionu ruských pracovníků.

Sirius je první území federálního významu v Rusku, které vzniklo z rozhodnutí Putina. (at)