Ekonomická svoboda v ČR stoupla, Hongkong po 60 letech ztratil prvenství. (Ilustrační foto)

Česko je sedmnáctou ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 165 sledovaných států světa. Polepšilo si v absolutním hodnocení ekonomické svobody i relativně, v loňském roce bylo v revidovaném žebříčku na 22. místě. Nejvíce ekonomicky svobodnou zemí světa je poprvé Singapur, naopak žebříček stejně jako v minulých letech uzavírá Venezuela.

Vyplývá to ze zveřejněného žebříčku Economic Freedom of the World Index (Index ekonomické svobody) kanadského institutu Fraser.

„Ekonomická svoboda v České republice stoupla, to je hlavní zpráva, na kterou bychom se měli soustředit. Po pěti letech, kdy se naše ekonomická svoboda zmenšovala, jsme dokázali trend otočit,“ uvedl Martin Pánek, ředitel Liberálního institutu.

Index se zveřejňuje již od roku 1996. Letos zveřejněné údaje vycházejí z dat roku 2021. Zpoždění je způsobeno tím, že je nutné počkat na údaje ze 165 zemí světa.

Skládá se z pěti ukazatelů, které se týkají velikosti státního sektoru, úrovně právního státu, mezinárodního obchodu nebo celkové regulace. Dalším faktorem je měnové prostředí dané země a inflační prostředí.

Česká republika si polepšila ve čtyřech z pěti ukazatelů indexu, jen mírné zhoršení zaznamenala v oblasti inflačního prostředí. V roce 2021, ze kterého vycházejí zveřejněná data, se začínala zdvihat inflační vlna, která v Česku vrcholila na přelomu loňského a letošního roku.

Na 17. příčce se společně s Českem umístily Finsko a Švédsko. Německo bylo na 23. pozici, Rakousko na 28., Slovensko na 41., Maďarsko na 49. a Polsko na 59. Podle Liberálního institutu tak Česko bylo nejsvobodnější ekonomikou ve střední Evropě.

Na první místo žebříčku se poprvé dostal Singapur, ten vystřídal Hongkong, který byl podle žebříčku ekonomicky nejsvobodnější zemí nepřetržitě od roku 1960.

„Hongkong vykazuje pokles svobody již několik let a očekáváme, že tento pokles bude pokračovat i nadále,“ upozornil Pánek.

Podle něj je pokles ekonomické svobody v Hongkongu důsledkem represí čínské centrální vlády.

Mezi deseti nejhůře hodnocené země patří Kongo, Alžírsko, Argentina, Libye, Írán, Jemen, Súdán, Sýrie, Zimbabwe a Venezuela. V žebříčku chybí kvůli nedostatku údajů Severní Korea nebo Kuba. (at)

Zdroj: https://libinst.cz/ekonomicka-svoboda-v-cr-stoupla-hongkong-po-sedesati-letech-ztratil-prvenstvi/