Index cen elektřiny Ušetřeno.cz: Průměrná obchodní cena elektřiny letos klesla o 23 %. (Ilustrační foto).

Ceny energií klesají již od loňského listopadu, a například průměrná obchodní cena elektřiny se jen od začátku tohoto roku snížila o bezmála čtvrtinu, přesněji o necelých 23 procent z lednových 4912 Kč za MWh na 3787 Kč bez DPH v srpnu. V červenci přitom činila 3803 Kč, již mnoho měsíců se tedy pohybuje hluboko pod vládním cenovým stropem 5000 Kč.

Údaje pochází z indexu Ušetřeno.cz, který je založen na nabídkách sedmi nejvýznamnějších dodavatelů, kteří pokrývají převážnou většinu tuzemského trhu.



„Právě tito velcí hráči včetně ČEZ, PRE nebo E.ON na září oznámili výrazná zlevnění, především u produktů s dobou neurčitou. Začínají se objevovat i první výhodnější akviziční ceníky. Nižší ceny však především slouží k nalákání nových zákazníků,“ podotkl Tomáš Vrňák, energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz.

Zároveň však podle dat Ušetřeno.cz upřednostňují čtyři pětiny českých klientů smlouvy s dlouhodobou fixací, tedy na dva či tři roky. Oproti produktům s fixací měsíční nebo smlouvám na dobu neurčitou poskytují jistotu stabilních cen v situaci, kdy vzhledem ke kolísavosti trhů s energiemi může opět dojít ke značnému zvýšení cen.

„Domácnost, která si teď sjedná smlouvu s akvizičními cenami, může konkrétně za elektřinu ušetřit několik tisíc korun ročně, a pokud elektřinou také topí, tak i částku blížící se deseti tisícům,“ zdůraznil Vrňák.

„Vidíme, že lidé po zkušenostech z minulého roku ceny energií před topnou sezónou aktivně řeší. Oproti březnu letošního roku se zájem o srovnání zdvojnásobil,” dodal.

Portál Ušetřeno.cz se zabývá srovnáváním cen energií napříč dodavateli, různých finančních produktů včetně půjček a hypoték či spoření, nebo mobilního operátora.

Index elektřiny je sestaven z nejprodávanějších produktů největšího srovnávače zaměřeného na energie Ušetřeno.cz. Týká se ceny silové elektřiny za MWh bez DPH, která má největší podíl (přibližně 50 – 60 %) na celkové faktuře. (sfr)