Podnikatelské odbory odmítly vládní konsolidační balíček. Kritizují přebujelý stát. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Podnikatelské odbory odmítly vládní konsolidační balíček, protože podle nich neobsahuje efektivní opatření, nezohledňuje krátkodobé i dlouhodobé potřeby podnikatelů a občanů, zvyšuje daňovou zátěž občanů i firem a rezignuje na výraznější snižování výdajů státu. Kritizují také přebujelý stát. Navrhly proto 8 kroků ke snížení státního dluhu a hospodářskému oživení.

Podnikatelské odbory to uvedly ve svém prohlášení.

Tvrdí v něm, že veřejné finance, tedy „peníze nás všech“, si nestojí dobře.

„Všichni soudní lidé vidí, že je nutné změnit způsob hospodaření státu, je nutné změnit postoje politiků a úředníků k financím naší země,“ konstatovaly.

Podnikatelské odbory, a drtivá většina podnikatelů, se s vládou shodnou na nutnosti konsolidovat veřejné finance. Je to nutné pro udržitelnost ekonomiky a stabilitu státního rozpočtu, uvedly dále.

Změny přístupu k hospodaření se státními prostředky pomůžou udržet nízké úrokové sazby, pomohou zvládnout inflaci a zvýší důvěru podnikatelů i občanů v překonání hospodářské recese. Konsolidace veřejných financí by měla vést k snižování obrovského státního deficitu a měla by pomoci dostat výdaje pod kontrolu, zdůraznily Podnikatelské odbory.

Vláda ČR schválila konsolidační balíček v červnu letošního roku. V prvním čtení tento soubor opatření schválila i Poslanecká sněmovna.

„S tím, jak byl balíček vytvořen, na jakých základech stojí a jakými nástroji chce jeho pomocí vláda veřejné finance konsolidovat, nemůžeme souhlasit,“ podotkla podnikatelská organizace.

„Konsolidační balíček, který vláda předložila do Poslanecké sněmovny Parlamentu, nepovede ke konsolidaci státních financí, nezlepší hospodaření státu a nemá ani protiinflační potenciál. Vláda při jeho tvorbě ignorovala zásadní závěry Nejvyššího kontrolního úřadu, který mimo jiné konstatoval, že se tržní ekonomika v našem státě přeměnila v ekonomiku dotační,“ píše se v prohlášení Podnikatelských odborů.

„Podnikatelské odbory odmítají takzvaný konsolidační balíček, protože neobsahuje efektivní opatření, nezohledňuje krátkodobé i dlouhodobé potřeby podnikatelů a občanů, zvyšuje daňovou zátěž občanů i firem a zcela rezignuje na výraznější snižování výdajů státu.“

Vláda podle podnikatelů konsolidačním balíčkem přenáší náklady a zátěž konsolidace státních financí na občany a firmy.

Podnikatelské odbory současně přišly s návrhem, jak by měla konsolidace veřejných financí vypadat. Prezentovaly jej ve formě 8 základních kroků, které by podle Podnikatelských odborů měly vést k uzdravení ekonomiky a rychlému snížení státního dluhu.


PODNIKATELSKÉ ODBORY: 8 kroků ke snížení státního dluhu a hospodářskému oživení

1.    Snížení počtu veřejných institucí. (Úspora vyšších desítek miliard korun za jeden jediný rok.)

2.    Snížení počtu zaměstnanců vyplácených z veřejných peněz. (Úspora vyšších desítek miliard korun za jeden jediný rok.)

3.    Zrušení většiny dotací. (Odhadovaná úspora přesahuje 100 miliard korun za jeden jediný rok.)

4.    Zastavení vyvádění peněz z ČR. (V české ekonomice může zůstat více než 100 miliard korun ročně.)

5.    Podpora podnikání a uvolnění podmínek pro podnikatele. (Snížení administrativní zátěže o 25 % zvýší HDP nejméně o 1,5 % a produktivitu práce o 1,7 %.)

6.    Podpora českého inovativního podnikání. (Dodatečné příjmy pro ekonomiku ve stovkách miliard korun.)

7.    Reforma vysokoškolského vzdělání. (Pokud by výsledky českých studentů dosáhly na úroveň Finska, zvýšilo by se české HDP o 8,3%.)

8.    Změna přístupu k energetice. (Vysoké ceny energií táhnou českou ekonomiku ke stagflaci.)


„Středopravicová vláda nemůže kázat vodu a pít víno. Ekonomika ČR prudce zabrzdila. Tou zataženou brzdou je přebujelý stát, jehož růst podporovala předchozí vláda a současná v tom pokračuje,“ podotkli dále podnikatelé.

Vyzvaly proto vládu ČR k jednání.

„Implementací osmi výše uvedených kroků dojde k oživení české ekonomiky. Přinese to výrazné úspory na straně státu a podpoří hospodářský růst. Podnikatelů a jejich zaměstnanců jsou asi čtyři miliony. Jsou to právě a jen oni, kteří tento stát živí. Ministři a vládní úředníci nesmí ignorovat jejich zájmy,“ uzavřely Podnikatelské odbory své prohlášení.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

DOKUMENT: Úpravy konsolidačního balíčku schválené stranami vládní koalice