Dělníci z Indonésie přijedou zachraňovat výrobu ve Škodě Plzeň: Do konce roku jich má přijít 300. (Ilustrační foto)

Plzeňský závod Škody Group, předního evropského výrobce vozidel pro veřejnou dopravu, posílí díky projektu do konce letošního roku až 300 zaměstnanců z Indonésie – svářečů, zámečníků a elektrikářů ve věku 21 až 29 let. Až v daleké Indonésii hledá výrobce tramvají a vozů metra Škoda Group svářeče, elektromontéry a zámečníky. Jde o první takový projekt v České republice, který schválila vláda. V celé republice schází až 300 tisíc pracovníků ve výrobních pozicích.

Škoda Transportation, která je součástí Škoda Group, v posledních dvou letech řeší nedostatek pracovníků ve výrobě, zatímco poptávka po jejich produktech roste. Ještě roce 2020 brány závodu opustilo 20 vozidel, v loňském roce už 132 a letos jich mohou být až tři stovky.

Pokud by společnost hledala přímo v regionu pracovníky vybraných profesí do své výroby, podle odborníků na pracovní trh by je přetáhla od subdodavatelů, kteří Škodovce dodávají komponenty.

Indonésie je to jedna z nejlidnatějších zemí, která má kvalitní technické školství a zároveň tamní pracovní trh je přesycený. I proto vláda posvětila program pro vybrané Indonésany z polytechnických škol.

Příprava projektu trvala devět měsíců. Při první misi do Indonésie si zástupci společnosti ověřili kvalitu škol a kandidátů a otevřeli diskusi s ministerstvem školství o možné spolupráci. S Ministerstvem průmyslu a obchodu jednali o možnosti vytvoření vlastního programu zaměřeného na pracovní migraci s jasnými pravidly a zaměřením na studijní obory. Iniciativu podpořila vláda Indonésie i České republiky.

Do výběrového řízení se přihlásilo až 900 studentů z deseti polytechnických škol v Indonésii. Absolvovali zkoušky zaměřené na odborné znalosti i technické dovednosti. Nyní se vybraných 300 studentů a studentek ve věku 21 až 29 let se v následujících dvou letech zařadí mezi české kolegy. Ze začátku jim bude pomáhat tým překladatelů a koordinátorů.

Jazykem používaným pro komunikaci na pracovišti bude angličtina. Pro snadnější začlenění také všichni nově příchozí absolvují úvodní kurz ve výcvikovém centru, poté již budou moci pracovat ve výrobě.

Indonésané do Plzně přijíždějí postupně, prvních dvacet budoucích svářečů již podstupuje speciální kurz. Ten trvá měsíc a po jeho skončení musejí uspět u certifikačních zkoušek, aby mohli začít svařovat.(at)