Česko je druhou nejméně dostupnou zemí v Evropě pro pořízení vlastního bydlení. (Ilustrační foto)

Česko je v Evropě druhou nejméně dostupnou zemí pro pořízení vlastního bydlení. Na zakoupení nemovitosti o 70 metrech čtverečních je potřeba průměrně 13 hrubých ročních platů, zhruba stejně jako v minulém roce. Na nemovitost v hlavním městě je potřeba 14,3 hrubého ročního platu. Vyplývá to z aktuálních Property indexu poradenské společnosti Deloitte.

V Česku, stejně jako v dalších 22 zemích, průměrná cena bydlení rostla. Konkrétně se zvýšila z 3342 eur (80 000 korun) v roce 2021 na aktuálních 3753 eur (90 000 korun) za metr čtvereční, což činí 12procentní nárůst. Český rezidenční trh rychlý pokles prodejů bytů zejména v důsledku zpřísnění měnové politiky České národní banky.

Hypoteční trh tímto začal výrazně zpomalovat. Loni bylo uzavřeno 50 243 hypotečních úvěrů, což je o 80 010 méně než v roce 2021. Celkový objem hypoték loni přesáhl 151 miliard korun, to představuje 63% propad oproti roku 2021.

Meziročně se v České republice dostavělo o 14 procent více bytů.

Co se týká nájemného bydlení, je na tom Česko ve srovnání s jinými evropskými zeměmi lépe. Praha, kde vyjde průměrný měsíční nájem na 14,4 eura (345 korun) za metr čtvereční, se umístila na 23. příčce z 66 porovnávaných měst. Ceny nájmů loni v důsledku zvýšené poptávky v době nedostupnosti vlastního bydlení rostly.

Nejdostupnější vlastní bydlení mezi státy EU je podle Deloittu aktuálně v Belgii a Norsku, kde obyvatelé potřebují na koupi méně než pět hrubých ročních platů. Za nimi jsou Dánsko a Slovinsko.

Aktuálně nejdražší bydlení mají podle Deloitte Izraelci, kteří v minulém roce za novostavby utratili v průměru 5701 eur (137 000 korun) za metr čtvereční.
Nejlevnější nové byty jsou v Bosně a Hercegovině, kde metr čtvereční průměrně vyjde na 1237 eur (30 000 korun). Nejvyšší počet dokončených bytů společnost zaznamenala ve Francii, Polsku a Dánsku.

„Klíčovými vlastnostmi českého realitního trhu byly slabá nabídka nemovitostí jak na primárním, tak i sekundárních trzích velkých měst. Pro následující rok se očekává, že ceny nemovitostí v České republice, stejně jako ve většině analyzovaných evropských států, porostou. Dostupnost vlastního bydlení se tak bude ještě zhoršovat.” Petr Hána, Director, Real Estate, Deloitte. (at)