USA potvrdily Rumunsku obranu před ruskými útoky. Rusové zasáhli rumunskou loď. (Ilustrační foto).

USA slíbily Rumunsku obranu před ruským útokem. Rusové při náletu na besarabskou část ukrajinské Oděské oblasti nedaleko hranic s Rumunskem lehce poškodili rumunskou obchodní loď. Uvedlo to rumunské ministerstvo zahraničí. Žádný rumunský občan nebyl během útoku zraněn.

Obchodní loď podle rumunského ministerstva nebyla poškozena vážně a nadále mohla pokračovat ve své plavbě.

Rusko v neděli večer a pondělí ráno pokračovalo ve snaze zničit civilní objekty a ukrajinské zrno. Přístav Reni, na který Moskva útočila, se nachází pouhých 150 metrů od rumunské hranice, tedy i od hranice Severoatlantické aliance.

Během náletu byl zničen hangár s obilím a poškozeny rezervoáry pro uskladnění dalších typů nákladu.

Rumunský prezident Klaus Iohannis útoky na přístavy v Černém moři kritizoval.

„Důrazně odsuzuji nedávné ruské útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu nedaleko rumunských hranic. Tato eskalace představuje vážné riziko pro bezpečnost v Černém moři. Ovlivňuje také další tranzit obilí, a tím i světovou potravinovou bezpečnost,“ napsal.

Iohannis varoval, že ruský útok na ukrajinskou přístavní infrastrukturu v blízkosti hranic s Rumunskem má vážný dopad na bezpečnost v Černém moři.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken jednal v pondělí s rumunskou ministryní zahraničí Luminițou Odobescuovou ohledně nedávného výbuchu v blízkosti Reni.

Mluvčí amerického ministerstva diplomacie Matthew Miller uvedl, že USA budou bránit každý kousek území NATO.

Minister Blinken ve svém telefonickém rozhovoru s rumunskou ministryní jasně vyjádřil podporu a solidaritu s Rumunskem a zdůraznil důležitost ochrany území spojeneckých států.

Rusko před pár dny odmítlo prodloužit obilnou dohodu, která umožňovala bezpečný vývoz obilí z ukrajinských černomořských přístavů během války na Ukrajině. (sfr)