Musk zrušil ptáka v Twitteru. Nahradil jej písmenem X. Zrušit chce i Twitter. (Ilustrační foto)

Elon Musk se rozhodl dramaticky změnit poznávací znamení sociální sítě Twitter. Ptáčka nahradil bílým písmenem X na černém podkladu. Z Twitteru chce zároveň vytvořit univerzální platformu s jednoduchým názvem X. 

Od roku 2006 modifikovala společnost Twitter své logo již několikrát. Prakticky pokaždé mělo nějakou spojitost s modrým ptáčkem, se kterým se používalo označení tweetovat (ekvivalent pro ptačí cvrlikání).

Poslední verze loga s modrou siluetou ptáčka z roku 2012 již Muskovi nebylo po chuti. Na svém profilu zveřejnil bílé logo ve tvaru písmene X na černém pozadí. V sérii zpráv na své sociální síti publikoval, že má celý Twitter nahradit univerzální platforma zvanou jednoduše X.

„Se značkou Twitter se brzy úplně rozloučíme,“ uvedl Musk.

Agentura Bloomberg již dříve upozornila, že Twitter již jako společnost neexistuje. Sociální síť se spojila s nově vytvořenou firmou X Corp. Tato změna vyvolala řadu spekulací o tom, co se bude se sociální sítí dít a co její majitel plánuje. Musk naznačil, že koupě Twitteru měla sloužit jako akcelerátor pro vytvoření aplikace X (aplikace všeho).

Musk dříve prohlásil, že se aplikace X bude podobat čínskému WeChatu. To je multifunkční aplikace vlastněná společností Tencent Holdings, která umožňuje platby, rezervace vstupenek i zasílání zpráv. (at)