Česko by chtělo koupit 77 tanků Leopard 2A8, oznámila ministryně obrany Černochová. (Ilustrační foto: Leopard 2A7).

Česko by chtělo koupit 77 tanků Leopard 2A8. Oznámila to ministryně obrany ČR Jana Černochová po jednání s německým ministrem obrany Borisem Pistoriem. Pokud by Česká republika pořizovala tanky Leopard 2A8  v rámci společného tendru s Německem, měla by zájem nejméně o 77 kusů techniky, uvedla.

Zájem zapojit se k německému tendru sonduje Černochová od května, kdy získala pověření od české vlády.

Zapojení do tendru by mělo zlepšit vyjednávací podmínky, snížit cenu i čas dodávky moderních strojů, které by měly nahradit zastaralé T-72 i jejich modernizované varianty, jimiž česká armáda disponuje v současnosti.

Od Německa mají Češi přislíbeno 14 tanků Leopard verze 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel.

Ministryně obrany připomněla tanky Leopard 2A4, které Německo loni Česku slíbilo.

„V České republice jich máme již pět,“ potvrdila Černochová.

Zbylých devět dorazí do konce roku. Vyprošťovací vozidlo dostane Česko na jaře.

Několik strojů již armáda dostala a vojáci se s nimi seznamují. Jde o náhradu za techniku darovanou Ukrajině, která se brání ruské agresi.

„Stáli bychom o to, aby část výrobních linek byla v České republice,“ podotkla ministryně Černochová. Před dvěma týdny byla podepsána smlouva o smlouvě budoucí při vyjednávání, nyní se precizuje memorandum.

„Počet 77 vychází z potřeb armády. Je pravděpodobné, že to bude ve vícero modifikacích, že to nebude 77 stejných kusů,“ dodala Černochová.

Podle Pistoriuse nákup tanků zlepší schopnost zemí spolupracovat.

„Cena bude odvozená od toho, kolik zemí se zapojí,“ informovala dále Černochová.

Podle Pistoriuse se chtějí zapojit i další země, konkrétní nebyl. Více konkrétních informací by její resort měl sdělit na konci roku.

Česko si od společného postupu slibuje výrazné snížení ceny, zkrácení dodávek a zajištění odpovídající logistické podpory. (sfr)