Podle Stanjury existuje šance dodržet v letošním rozpočtu schválený deficit 295 miliard Kč.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) existuje šance dodržet v letošním státním rozpočtu schválený deficit  295 miliard Kč. Ministr to uvedl na jednání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Průběžný deficit letošního státního rozpočtu vystoupal už v květnu na více než 271 miliard. V červnu se průběžný schodek snížil na 215,4 mld. Kč.

Stanjura je přesvědčený, že se letos podaří dodržet plánované příjmy, i když v jiné struktuře, než byly schváleny.

„Máme velkou šanci, abychom ten plánovaný schodek dodrželi,“ prohlásil Stanjura.

Na straně výdajů však ministerstvo financí musí najít úsporu asi 20 miliard korun v kapitolách kromě ministerstva práce, což Stanjura považuje za splnitelný úkol.

Stanjura dále oznámil, že podle konzervativního odhadu předpokládá v letošním roce mimořádné příjmy kolem 63 miliard korun, z nichž 17 miliard korun by měl rozpočet získat na odvodu z výroby elektřiny a 46 miliard korun na dani z neočekávaných zisků.

Přesnější čísla bude mít Stanjurův resort na konci září.

Ministr také zdůraznil, že aktuální rozdíl mezi plánovanými a předpokládanými příjmy státního rozpočtu činí asi deset miliard korun, což je méně než jedno procento celkových příjmů. To se podle něho dá dohnat v dalším pololetí.

Podle současného vývoje letošního státního rozpočtu by příjmy rozpočtu mohli činit 1678 miliard korun oproti 1689 miliardám, s nimiž vláda počítala při schvalování rozpočtu na letošní rok.

„Rozdíl je asi 10 miliard, necelé 1 procento, to je konzervativní výdaj,“ řekl poslancům Stanjura.

Výdaje na letošní rok vláda předpokládala ve výši 1984 miliard korun.

Stanjura očekává, že za třetí čtvrtletí letošního roku bude rozpočet v přebytku a jeho schodek se sníží z pololetních 215,4 miliardy korun. Přispěje k tomu podle něho dividenda 54 miliard korun od společnosti ČEZ, splátky daně z neočekávaných zisků a nižší výdaje státu na pomoc s vyššími cenami energií.

„Musíme hledat úsporu 20 miliard korun,“ prohlásil Stanjura, což je podle něho splnitelný úkol.

Stanjura uvedl, že navrhne ještě do konce léta škrty v letošním rozpočtu.

„Bude to 15 až 20 miliard a bude to z běžných výdajů.“

„Je nižší výběr DPH, než je v rozpočtu, bude o 16 miliard méně. Jsou nižší příjmy z emisních povolenek, příjmy z Modernizačního fondu nebudou,“ vysvětlil dále ministr Stanjura.

Poslanci ANO na jednání výboru zpochybnili příjmy 50 miliard korun, s nimiž rozpočet počítal jako s příjmem z tzv. Modernizačního fondu Evropské unie. Stanjura řekl, že příjem 50 miliard korun z Modernizačního fondu, s nímž počítá schválený návrh letošního rozpočtu, on sám nenavrhl, ale že to navrhla až vláda jako celek.

Neupřesnil však, kdo z ministrů navrhl, aby se těchto 50 miliard do rozpočtu dostalo. Celá tato operace účetně vylepšila celkovou bilanci státního rozpočtu na rok 2023 o uvedených 50 miliard. To se však ukázalo jako neopodstatněné, jelikož tyto příjmy z Modernizačního fondu se neuskuteční, což přiznal i Stanjura. (sfr)