V Rusku schválili zákaz změny pohlaví. Cílem je zamezit západní antirodinné ideologii. (Ilustrační foto).

Ruská Státní duma definitivně schválila novelu zákona zakazující změnu pohlaví. Pro návrh hlasovalo všech 386 přítomných poslanců. Podle autorů má právní norma „uchovat Rusko potomkům s jeho kulturními a rodinnými hodnotami“ a učinit přítrž údajné „západní antirodinné ideologii“.

Nový paragraf doplňuje zákon o základech ochrany zdraví občanů Ruské federace. Zaměstnancům ve zdravotnictví „zakazuje provádět lékařské zásahy vedoucí ke změně pohlaví člověka včetně zákroků, které vytvářejí primární nebo sekundární pohlavní znaky opačného pohlaví“.

Poslanci znění zákona doplnili o možnost zrušení manželství v případě změny pohlaví jednoho z manželů a také o zákaz lidem po změně pohlaví adoptovat děti nebo stát se pěstouny, upozornila.

Za změnu pohlaví nebudou považovány lékařské zásahy spojené s léčbou vrozených nebo vývojových vad, genetických onemocnění a onemocnění endokrinního systému spojených s poruchami vývoje pohlavních orgánů u dětí.

V takovém případě budou lékařské zákroky umožněny, pokud se na tom shodne lékařská komise.

Nový ruský zákon také zakazuje veškeré občansko-právní změny na základě potvrzení o změně pohlaví. Počínaje rokem 2017 a z rozhodnutí ruského ministerstva zdravotnictví si mohli takové potvrzení opatřit také transsexuálové.

„Ústava RF předpokládá pouze dvě pohlaví – muže a ženu, žádné ,meziverze‘ nebo doplňkové varianty pohlaví nebo ,genderu‘, s kategoriemi typu rodič č.1 nebo rodič č.2 se nepočítá, stejně jako s možností ,změny pohlaví‘,“ schválili ruští poslanci.

Podle dubnového prohlášení ministra spravedlnosti Konstantina Čujčenka bylo v Rusku od roku 2018 do roku 2022 vydáno přes 2700 nových osobních dokladů z důvodu změny pohlaví. (sfr)