Ministerstvo průmyslu přišlo s novým plánem obnovy. Česko může z EU dostat až 169 mld.

Ministerstvo průmyslu přišlo s novým plánem obnovy. Česko v jeho rámci může z EU získat až 169 mld. Kč. Ministerstvo průmyslu a obchodu zaslalo Evropské komisi revidovaný Národní plán obnovy (NPO). Uvedených 169 miliard Kč může země získat navíc k původním 179 miliardám.

Evropská komise plán posoudí během dvou až tří měsíců.

Plán obnovy zahrnuje projekty na ústup od fosilních paliv a přechod k využívání obnovitelných zdrojů energie, na digitalizaci, reformu vzdělávání, řešení dostupného bydlení, rozvoj geriatrické péče či posílení kybernetické bezpečnosti.

Plán má pomoci nejen v rámci energetické transformace, ale také ve vzdělávání, digitalizace či sociální péči, informoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Plán využívá evropské peníze pro investice a reformy s cílem modernizovat Českou republiku a zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky.

Národní plán obnovy vznikl v EU ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a ke znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU v letech 2021 až 2027.

V ekonomickému růstu však zatím viditelně nepřispěl. Ekonomika v Česku v 1. čtvrtletí letošního roku klesla meziročně o 0,4 procenta.

Podle původního plánu má Česko získat 179 miliard korun ve formě dotací. Návrh aktualizovaného plánu, který v polovině června schválila vláda, počítal s půjčkou od Evropské komise zhruba 137,4 miliardy korun a s granty za 33,4 miliardy Kč.

Podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) se jedná o investice, které by Česko i tak muselo učinit. vynaložit.

„Díky této půjčce s nižší úrokovou sazbou na ně však získáme finanční prostředky za lepších podmínek, než kdyby si Česko půjčovalo samo, a navíc s desetiletým odkladem splátek jistiny,“ upřesnil.

Pro školství vláda v revizi plánu obnovy žádá o 40 miliard korun navíc.

Na spolufinancování úsporných projektů Nová zelená úsporám chce 20 miliard korun, na renovaci budov a snižování spotřeby deset miliard korun, na renovaci budov ve veřejném sektoru dalších deset.

Na reformu dostupného bydlení plánuje Česko využít 8,5 miliardy korun, na reformu železničního sektoru 17,6 miliardy, na zlepšení geriatrické péče 3,3 miliardy Kč. (sfr)