Řídit bude možné už od 17 let, někde až 150 km/hodinu, změní se také bodový systém. (Ilustrační foto)

Změnu bodového systému schválili poslanci. Nově bude možné řídit auto pod dohledem mentora od 17 let a na vybraných úsecích modernizovaných dálnic bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Změny zákona mají platit od ledna příštího roku, nyní je posoudí Senát. 

„Sází na zjednodušení a větší srozumitelnost,“ řekl ministr dopravy Martin

Vládní novela zavádí také řidičský průkaz tzv. na zkoušku. .Pokud se nezkušený řidič dopouští závažného přestupku v ochranné lhůtě 2 let, bude muset absolvovat přeškolení.

Poslanci také rozhodli, že řidiči u sebe nebudou muset mít od roku 2024 řidičský průkaz a osvědčení vozidla. Povinnost by měla zaniknout 1. července 2025.

Možné bude nově řídit osobní auto pod dohledem mentora od 17 let. Má to přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Smyslem je získávání řidičských dovedností pod dohledem zkušeného bezúhonného řidiče. Za porušení povinností bude mentorovi nahlášenému na dopravním úřadu hrozit pokuta až 25 tisíc korun. Od 18 let pak bude moci řidič dále řídit sám.

Bodový systém má být nově jednodušší a srozumitelnější. Systém trestných bodů by se měl zúžit z pěti sazeb na tři, nově bude možné přidělit 2, 4 nebo 6 bodů.

Za řízení pod vlivem alkoholu má řidič dostat šest bodů místo sedm a ve správním řízení má hradit pokutu až 25 tisíc místo 20 tisíc korun. Když odmítne zkoušku na alkohol, hrozit mu pokuta až 75 tisíc.

Maximální příděl šesti bodů a pokuta 25 tisíc korun má být udělena i za překročení rychlosti o 50 nebo 40 kilometrů v hodině mimo obec a v obci, vjezd na železniční přejezd přes zákaz nebo jízdu na červenou. Tam se pokuta zvýší pětinásobně na 25 tisíc korun. Za nasbíraných 12 trestných bodů řidič přijde o řidičský průkaz, stejně jako doposud.

Pokuty na místě se u závažných přestupků zdvojnásobí až na 5500 korun. Tresty se naopak zmírňují u bagatelních prohřešků, jako je porušení zákazu zastavení a stání, nerozsvícení světel, zapomenutí dokladů nebo špatné parkování, kde se snižuje horní hranice pokuty na místě z 2000 korun maximálně na 1500 korun, respektive domluvu, a body se nezapisují.

Neprošel návrh na povinnost nošení přilby pro cyklisty bez ohledu na věk ani výjimka pro kamiony. (at)