Vláda schválila předběžný návrh rozpočtu na rok 2024 se schodkem 235 miliard korun. (Ilustrační foto)

Vláda schválila předběžný návrh rozpočtu na rok 2024. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) má mít schodek 235 miliard korun. Stanjura zdůraznil, že o podobě se ještě povede politická debata.

„Vláda schválila materiál ministerstva financí, kterým reálně nastartujeme politickou debatu o státním rozpočtu na rok 2024. Schválili jsme předběžné návrhy příjmů a výdajů u jednotlivých rozpočtových kapitol. Ty teď budou rozepsány do konkrétní podoby,“ upozornil na tiskové konferenci Stanjura.

Návrh počítá se schodkem 235 miliard korun. Příjmy by měly být 1,899 bilionu korun a výdaje 2,134 bilionu korun.

Premiér Petr Fiala (ODS) upozornil, že výše schodku není konečná. Podle něj se bude pohybovat mezi schválenými 235 miliardami korun a 270 miliardami korun, které vláda již dříve stanovila jako maximální strop pro výši deficitu.

Stanjura upozornil, že výše příjmů a výdajů se ještě bude měnit v srpnu po zpracování makroekonomické prognózy ministerstva financí.

Finální návrh rozpočtu vláda schválí do konce září. Pak ho musí předložit Poslanecké sněmovně.

Stanjura řekl, že kabinet bude jednat o dodatečných úsporách v letošním roce, které by zlepšily rozpočtové saldo. Dohoda se očekává v polovině července.

Pro letošní rok je schválený deficit rozpočtu 295 miliard korun. Ke konci května byl schodek ještě ve výši 271,4 miliardy korun. (at)