Premiér Fiala: Rusko zvyšuje agresi a roste krutost válečných zločinů. (Ilustrační foto)

Rusko poslední rok ukázalo, že v rámci agrese na Ukrajině je ochotné překročit veškeré meze včetně lidskosti. Na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě to sdělil premiér Petr Fiala. Seznam válečných zločinů spáchaných na Ukrajině se rozrůstá a jejich krutost se stupňuje. Premiér také varoval před scénářem zamrzlého konfliktu, který by znamenal vznik trvalé bezpečnostní nestability ve východní Evropě.

„Pokud máme zůstat mezi nejbezpečnějšími zeměmi na světě, nesmíme se bát pro to něco udělat,“ upozornil premiér Petr Fiala s tím, že země musí podporovat připravenost a věrohodnost obranných sil a dostatečně do nich také investovat.

Nadstandardní ochrana, kterou si už téměř čtvrt století ČR užívá v rámci NATO, není zadarmo. Bezpečnost našeho státu podle něj záleží na každém z nás.

„Péče, kterou věnujeme obraně, je znát. Konečně se naplno rozběhla modernizace české armády. V posledních letech resort obrany neměl dost peněz a odkládaly se nákupy a modernizace techniky, která to už silně potřebovala. S tímto riskováním jsme skončili,“ řekl.

Podle premiéra nebylo po ruské invazi na Ukrajinu třeba nikoho v Česku přesvědčovat, že naše bezpečnost má vysokou cenu. O rok později je podle něj situace taková, že situace na frontě je stále vážná, což znamená nová rizika pro Českou republiku.

„Kremlu se nepodařilo ovládnout velkou část ukrajinského území, na druhou stranu během posledního roku ukázal, že je v rámci své nepochopitelné agrese ochoten překročit veškeré meze lidskosti,“ upozornil premiér s tím, že seznam válečných zločinů na Ukrajině se neustále rozrůstá a jejich krutost stupňuje.

Varoval, že i přes mírně optimistické zprávy o ukrajinském postupu se nezdá, že by válka mohla v blízké době skončit.

„Naopak nám stále hrozí scénář zamrzlého konfliktu, který by znamenal vytvoření centra trvalé bezpečnostní nestability ve východní Evropě,“ řekl.

„Uděláme všechno proto, abychom se už nikdy nestali ruskou kolonií,“ prohlásila ministryně obrany Jana Černochová a přislíbila, že brzy představí novou aktualizovanou obrannou strategii, která bude reagovat na nejnovější bezpečnostní změny.

Za klíčovou označila dohodu DCA o vojenské spolupráci s USA, kterou nedávno uzavřela se svým americkým protějškem Lloydem Austinem.

„Smlouva DCA je deklarací, kam patříme. Deklarací, kdo jsou naši přátelé. Někomu se to nemusí líbit,“ uvedla.

Černochová podotkla, že se dohodla s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou na revizi seznamu materiálu, který lze poslat na pomoc Ukrajině. „Co můžeme poslat, pošleme,“ uvedla.

„Všichni doufáme a uděláme maximum pro to, aby Ukrajina zvítězila. Ale bez ohledu na to nebudeme ještě dlouho mít s Ruskem normální vztahy,“ řekl ministr zahraničí Jan Lipavský.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka je podle svých slov stále optimista. „Máme dobře vycvičené a odhodlané vojáky, rozpočet roste, díky novému zákonu o financování obrany je poprvé předvídatelný a existuje společenská a politická vůle s tím pohnout. Teď jenom vydržet. Skončila doba, kdy jsme výdaje na obranu považovali za utrácení, dárek pro armádu, nebo dokonce plýtvání,“ uvedl.

Nebezpečí je podle něj reálné, protivník je reálný a obranyschopnost také musí být reálná. Dodal, že země se v tomto ohledu musí dívat také do budoucnosti, na nové technologie. Klasickým příkladem je podle něj letoun páté generace F-35, o jehož zakoupení vláda vyjednává s USA.

„Pokud dojde k jeho pořízení, armáda tak poprvé v novodobé historii získá vyspělou techniku, která je technologicky na špici už v době pořízení, řekl. (at)