Ministerstvo zemědělství povede nově Výborný, Nekula na funkci šéfa rezortu rezignoval. (Ilustrační foto)

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) končí ve Fialově vládě. Na svůj post hodlá v blízké době rezignovat. Oznámil to na tiskové konferenci svolané předsedou strany Marianem Jurečkou, ten potvrdil nominaci Marka Výborného na uvolněný post. Nekula dle svých slov v poslední době necítil podporu od straníků.

Jurečka poděkoval Nekulovi za práci, kterou na ministerstvu odvedl.

„Za rok a půl musel řešit celou řadu náročných úkolů, především start nové zemědělské politiky či předsednictví rady EU,“ upozornil.  Pro Výborného je řízení resortu velkou výzvou.

„Za svoji přednost považuji schopnost komunikace a naslouchání. Těším se na úzkou spolupráci s odbornou i zemědělskou veřejností. Nejsem člověk, který by se bál přijmout zodpovědnost a politiku jsem vždy vnímal jako službu veřejnosti,“ uvedl.

Premiér Petr Fiala (ODS) potvrdil, že mu Nekula předal rezignaci. Výborného označil za zkušeného politika a také za velkou posilu pro vládu.

„Před novým ministrem zemědělství stojí úkoly, které nejsou jednoduché. Musí intenzivně pracovat na zlevnění potravin a pomoci tak s dalším snížením inflace, která trápí občany. Věřím ale, že v této důležité misi obstojí,“ zveřejnil na twitteru.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové je Výborný skvělý politik.

„Jsem přesvědčena, že ministerstvo zemědělství by v něm získalo člověka, který by řešil problémy resortu, zejména ceny potravin a chování agrobaronů. To se Zdeňku Nekulovi bohužel nedařilo,“ uvedla.

Nekula je ministrem od začátku roku 2022, kdy se stal posledním jmenovaným členem původního Fialova kabinetu. Jmenování se tehdy odkládalo kvůli onemocnění covidem-19. Předtím nepatřil k výrazným členům své strany, kvůli nástupu na zemědělský resort ukončil svou funkci starosty Těšetic na Znojemsku.

Zatím poslední personální změny v současné vládě proběhly na začátku května. Mikuláš Bek přešel z pozice ministra pro evropské záležitosti na post ministra školství a jeho místo zaujal Martin Dvořák.

Nekula opakovaně čelil kritice, i kvůli svým výrokům ohledně vysokých cen potravin. (at)