Fiala chce Česko otevřít ekonomicky světu. Vláda chystá investiční pobídky zahraničním firmám. (Ilustrační foto)

Česká republika se podle premiéra Petra Fialy musí více zaměřit na zlepšení podmínek pro přísun zahraničních investorů i kvalifikovaných pracovníků. Vláda proto podle něj chystá například úpravy podmínek investičních pobídek nebo plánování strategických investic.

„Musíme se do budoucna ekonomicky více otevřít světu, bez toho dál neporosteme,“ řekl na summitu 2. ekonomické transformace reVize Česka

Tuzemská ekonomika podle Fialy v posledních letech nevyužívá svůj potenciál, a proto se musí změnit.

„Abychom se dostali na vyšší úroveň, musíme se více otevřít. Nejen doma vůči reformám či změně myšlení, ale i cizím znalostem, inovacím a kvalifikovaným zahraničním pracovníkům,“ komentoval Fiala.

Česko podle premiéra potřebuje pracovní sílu na řadu kvalifikovaných i nekvalifikovaných pozic, na které na domácím trhu už firmy nenacházejí zdroje. Nutné je podle Fialy zlepšit i podmínky pro příliv zahraničních investic.

Připomněl také, že vláda chystá například změny podmínek pro investiční pobídky, které by měly více motivovat zahraniční investory.

Podle premiéra teď přijetí eura není tématem, ale nejdříve chce zkrotit inflaci.

Do budoucna by se podle něj stát měl soustředit na lepší využití tuzemských zdrojů, jako například naleziště lithia v severních Čechách, rozvoj technologií, dopravní infrastruktury, znalostní ekonomiky nebo digitalizace státu.

Česká republika je podle letošního Indexu prosperity zaměřeného na ekonomiku dvanáctá nejvyspělejší ekonomika v Evropské unii. Ve srovnání s loňským rokem si však pohoršila o tři příčky, a to především kvůli vysoké inflaci a nízké přidané hodnotě produkce.

V posledních třech letech pak vývoj české ekonomiky patří podle indexů k nejhorším v EU, a to zejména ve srovnání s okolními zeměmi.

Z posledních odhadů MMF vyplývá, že i v letošním roce si Česko povede nejhůře ve srovnání s dalšími zeměmi visegrádské čtyřky. Podle současné prognózy čeká českou ekonomiku pokles 0,5 procenta. V Maďarsku se má podle aktuální prognózy HDP zvýšit o 0,5 procenta, na Slovensku o 1,3 procenta a v Polsku o 0,3 procenta. (at)