EK potvrdila bídné letošní vyhlídky ČR: HDP vzroste jen o 0,2 %. (Ilustrační foto)

Evropská komise (EK) mírně zvýšila odhad letošního růstu české ekonomiky, který však i přes zlepšené vyhlídky výrazně zaostane za průměrem celé Evropské unie. Hrubý domácí produkt (HDP) v ČR by měl v letošním roce vzrůst o 0,2 %, uvedla Komise v jarní makroekonomické prognóze.

Výrazného zlepšení by se měla česká ekonomika dočkat v příštím roce.

V zimní makroekonomické prognóze ještě v únoru EK odhadovala, že česká ekonomika letos vzroste o 0,1 procenta. Svůj odhad tedy o desetinu procentního bodu zlepšila.

Nejvyšší letošní růst HDP EK očekává v Irsku (+5,5 %). V Estonsku (-0,4 %), ve Švédsku (-0,5 %) naopak počítá s poklesem ekonomiky.

Výraznější zlepšení uvedla EK u očekávání růstu české ekonomiky pro příští rok, nyní počítá s růstem o 2,6 procenta, dříve odhadovala 1,9 procenta.
V odhadu vývoje inflace EK přistoupila k výrazné změně. Průměrnou českou inflaci letos odhaduje na 11,9 procenta, to je oproti předchozímu odhadu z února zvýšení o 2,6 procentního bodu. Po Maďarsku druhý nejrychlejší růst cen z celé EU.

Letošní růst ekonomiky EU pak Komise odhaduje ve výši jednoho procenta. Evropská ekonomika si v letošním roce má podle Komise vést lépe zejména díky poklesu cen energií, a to navzdory pokračujícím dopadům ruské agrese na Ukrajině.

Hrubý domácí produkt (HDP) zemí Evropské unie se podle jarní makroekonomické prognózy Komise zvýší o jedno procento. To je o dvě desetiny bodu víc, než v zimní předpovědi.

Komise také mírně zvýšila odhadovanou průměrnou hodnotu letošní meziroční inflace, která má podle ní v EU dosáhnout 6,7 procenta. Ještě v zimě očekávala, že po loňském rekordu 9,2 procenta letos inflace klesne na 6,4 procenta.

K hodnotám před krizí by se měl růst cen přiblížit až v příštím roce, kdy inflace zpomalí na 3,1 procenta. Minulá prognóza počítala s hodnotou 2,8 procenta. (at)