Premiér Fiala: Za vysokou inflací je zodpovědná ČNB. (Ilustrační foto).

Za inflaci je zodpovědná Česká národní banka, guvernér by neměl házet vinu na vládu, řekl premiér Petr Fiala (ODS) v CNN Prima News. Zpochybnil tak výrok guvernéra ČNB Aleše Michla o proinflačním působení deficitů státního rozpočtu.

Michl schodek státního rozpočtu, který koncem dubna vystoupal na 200 miliard korun, zmínil ve vyjádření k pravděpodobnému vývoji úrokových sazeb.

V případě, že nebude vládní balíček ke konsolidaci veřejných financí dostatečně věrohodný, bude muset ČNB dle Michla bojovat proti proinflačnímu impulzu, který vytvářejí deficity státního rozpočtu.

Guvernér uvedl, že pokud nevznikne důvěryhodný konsolidační balíček a nebude patrná snaha o zodpovědné rozpočty, bude ČNB nucena zvýšit úrokové sazby.

Spotřebitelské ceny v Česku se v březnu meziročně zvýšily o 15 procent, na podobných a vyšších úrovních se inflace už drží téměř rok. Podle Fialy je rychlejší snižování inflace především úkol ČNB.

Není třeba se obviňovat, vláda a centrální banka by měly spolupracovat, uvedl premiér.

Vládě podle Fialy nepřísluší komentovat kroky centrální banky, ale zároveň uvedl, že pokud vyzval guvernér ČNB vládu k tomu, aby konala, tak by měla dostatečně konat také ČNB.

Konsolidační balíček, který Michl zmínil, hodlá vláda představit v polovině května. Měl by snížit strukturální deficit o procento hrubého domácího produktu, tedy o zhruba 70 miliard korun.

V loňském roce byl tento schodek 2,6 procenta HDP. Podle některých ekonomů i politiků by ozdravování veřejných financí mělo být rychlejší. (at)