Inflace v eurozóně v dubnu mírně narostla na 7 procent. Nejvyšší je v pobaltských zemích. (Ilustrační foto).

Inflace v eurozóně v dubnu opět mírně narostla na 7 procent. Nejvyšší inflace je v pobaltských zemích a na Slovensku. V odhadu to uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

Meziroční míra inflace v eurozóně v dubnu po pěti měsících poklesu mírně vzrostla a dosáhla 7 procent.

Hlavní podíl na inflaci v eurozóně mělo stejně jako v předchozích měsících zdražování potravin. Loni v dubnu ceny v eurozóně vzrostly meziročně o 7,4 procenta.

V kategorii potravin, alkoholu a tabákových výrobků inflace klesla na 13,6 procenta z březnových 15,5 procenta. Byla však značně vyšší než u neenergetického průmyslového zboží (6,2 procenta) a služeb (5,2 procenta).

Ceny energií, které silně přispívaly k loňské rekordní inflaci, se po březnovém poklesu o 0,9 procenta opět vrátily k růstu a to o o 2,5 procenta.

Meziměsíčně se ceny v zemích platících eurem zvýšily o 0,7 procenta.

Nejvyšší inflací z celé dvacítky zemí eurozóny zaznamenaly v dubnu pobaltské státy – Lotyšsko (15 procent), Litva (13,2 procenta) a Estonsko (13,1 procenta).

Do skupiny zemí, kde inflace klesá jen značně pomalu, se v dubnu zařadilo i Slovensko s inflací ve výši 14 %.

Nejnižší růst cen měly v dubnu Lucembursko (2,7 procenta) a Belgie (3,3 procenta). V Německu inflace v dubnu klesla o dvě desetiny bodu na 7,6 procenta.

Údaje za celou Evropskou unii zveřejní Eurostat v polovině května. (sfr)