Německá ekonomika v prvním letošním čtvrtletí stagnovala, na konci roku klesla. (Ilustrační foto).

Německá ekonomika v prvním letošním čtvrtletí stagnovala, když v posledném loňském čtvrtletí klesla o 0,5 procenta. Hrubý domácí produkt Německa v prvním čtvrtletí stagnoval proti předchozímu kvartálu. Na celý letošní rok německá vláda odhaduje růst německé ekonomiky o 0,4 procenta. Ekonomika celé EU vykázala v prvním letošním čtvrtletí růst o 0,3 %.

Informaci o stagnaci německé ekonomiky v rychlém odhadu zveřejnil Spolkový statistický úřad, který vychází se sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat.

Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku podle zpřesněných dat mezičtvrtletně klesla o 0,5 procenta. Dosud se uváděl pokles o desetinu procentního bodu mírnější.

Německo se však vyhnulo takzvané technické recesi. Takový stav se definuje jako nejméně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Mírný růst avizovala mimo jiné pondělní zpráva německé centrální banky.

Statistický úřad ke stagnaci uvedl, že soukromá a státní spotřeba se na začátku roku snížila. Pozitivní impulzy naopak přišly díky investicím a exportu, konstatoval úřad.

Podle spolkového ministra hospodářství Roberta Habecka se německá ekonomika ukázala jako přizpůsobivá a odolná tlakům, které na ni v souvislosti s válkou na Ukrajině a nepříznivým demografickým vývojem doléhají.

Tvrdí, že postupné zotavování, k němuž došlo v prvním čtvrtletí, nadále pokračuje.

Spolková vláda zveřejnila optimističtější hospodářskou prognózu, podle které HDP v letošním roce vykáže růst o 0,4 procenta, nikoliv o 0,2 procenta, jak se předpokládalo doposud.

Vládní prognóza naopak snížila odhad hospodářského růstu na příští rok, a to na 1,6 z dosavadních 1,8 procenta.

Německá ekonomika je největší v Evropě. V loňském roce růst německé ekonomiky loni podle spolkového statistického úřadu zpomalil na 1,8 procenta z 2,6 procenta v roce 2021.

Ekonomika v ČR by podle predikce ministerstva financí měla v letošním roce vzrůst o nepatrných 0,1 procenta.

Ekonomika EU rostla o 0,3 procenta

Ekonomika Evropské unie v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla podle Eurostatu proti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených dat o 0,3 procenta.

V posledním loňském čtvrtletí ekonomika EU stagnovala a hrubý domácí produkt (HDP) vykázal nulový růst. V meziročním srovnání se HDP za první čtvrtletí zvýšil o 1,3 procenta.

Ekonomika států, které používají euro, podle odhadu Eurostatu vzrostla v prvních třech letošních měsících proti poslednímu loňskému čtvrtletí o 0,1 procenta. Meziročně pak o stejnou hodnotu jako v celé Unii.

Francouzská ekonomika vzrostla o 0,2 procenta, italská a španělská vykázaly růst shodně o 0,5 procenta.

Z desítky zemí, jejichž údaje má Eurostat už k dispozici, nejvíce v prvním kvartálu rostla ekonomika Portugalska a to o 1,6 procenta. Naopak, pokles ekonomiky zaznamenaly Rakousko (-0,3 procenta) a Irsko (-2,7 procenta). (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Nová predikce ministerstva: Ekonomika ČR bude letos stagnovat. HDP vzroste jen o 0,1 %