Centrum podpory operací v Pardubicích převzalo novou nákladní techniku. Přepravník SCANIA R590 bude nově sloužit k logistickému zabezpečení především zahraničních operací.

Centrum podpory operací, jež je součástí Velitelství pro operace, převzalo první čtyři přepravníky Scania R590. Sloužit budou k přepravě kontejnerů a materiálu vojákům do zahraničních operací. Dalších osm kusů těchto speciálních nakladačů bude dodáno do konce května.

Přepravník Scania R590 s nástavbou stranového překladače Hammar 190 HB je pro resortní vozový park novinkou.

„Jedná se o vozidlo, které zabezpečí dálkovou přepravu. Jeho dojezdová vzdálenost při plné nádrži je přes tisíc kilometrů. Dokáže samostatně manipulovat s kontejnerem o váze až 25 tun,“ informoval příslušník Centra podpory operací praporčík Lukáš Diviš.

Logistická podpora zahraničních operací

Více než šestnáctitunový kolos bude využívat pardubické centrum k logistickému zabezpečení zahraničních operací. Při výběru vhodného tahače armáda vycházela ze zkušeností a mnohaleté praxe se závozy do míst působení vojenských jednotek.

„Přepravník Scania R590 je vybaven přepravní plošinou s nosností až 13 tun a nabízí možnost plnohodnotného nocování osádky ve vozidle. Zejména možnost přespání ve vozidle je velkým benefitem, který řidičům usnadní bezproblémový a bezpečný transport materiálu do míst nasazení,“ upřesnil Diviš.



Celkem bude dodáno 12 kusů

Kupní smlouvu na pořízení 12 kusů nákladních vozidel s nástavbou stranového překladače Scania R590 B8x4 + Hammar 190 HB UL uzavřelo Ministerstvo obrany vloni v červenci.

Společnost Scania tak navázala na dřívější spolupráci s resortem obrany, kdy byly předmětem smluv autobusy. Dalších osm kusů těchto nových přepravníků bude dodáno do konce května tohoto roku. (sfr)