Prezident Petr Pavel podpořil jen dvě sazby DPH. Pomohlo by to prý rozpočtu. (Ilustrační foto).

Prezident Petr Pavel by souhlasil s redukcí počtu sazeb DPH v České republice na dvě. V současné době jsou v Česku zavedeny celkem 3 sazby daně z přidané hodnoty ve výši 21, respektive 15 a 10 procent. Redukcí na 2 sazby by se podle Pavla stal daňový systém v ČR přehlednějším a byl by méně náchylný k daňovým únikům.

U zvažovaných změn DPH očekává prezident zohlednění dopadů na občany s nejnižšími příjmy.

Pavel to uvedl v debatě Deníku.

Prezident připomněl, že snížení daňových sazeb ze tří na dvě by podle odborníků, s nimiž záležitost konzultoval, mohlo přinést do rozpočtu mezi 70 a 80 miliardami korun.

„To by za situace, ve které teď jsme, rozpočtu určitě pomohlo,“ uvedl Pavel.

Pavel nicméně očekává debatu o rozložení jednotlivých komodit v rámci sazeb a souvisejících dopadech zejména na lidi s nízkými příjmy. Osobně však zjednodušení sazeb DPH podporuje.

„Pokud ten dopad bude na nejnižší příjmové kategorie, tak to není dobře a namístě bude věcná debata o tom, které komodity by měly být ve které sazbě,“ podotkl.

Ministerstvo financí v pracovním návrhu, který před nedávnem unikl do médií, navrhlo snížení sazeb DPH ze tří na dvě, přičemž základní by měla být 21 procent a snížená 14 procent.

Nyní jsou v platnosti sazby ve výši 21, 15 a deset procent.

V nejnižší sazbě DPH jsou nyní například ubytovací služby, točené pivo, vodné a stočné, teplo, opravy obuvi, kožených výrobků a kol a také sportovní a kulturní akce.

Snížení DPH ze tří na dvě sazby prosazuje část vládní koalice. Konečné návrhy chce premiér Petr Fiala (ODS) představit do měsíce. (sfr)