Německo definitivně odpojilo od sítě své poslední 3 jaderné elektrárny. (Ilustrační foto: elektrárna Neckarwestheim).

Německo definitivně odpojilo od sítě své poslední 3 jaderné elektrárny Neckarwestheim 2, Emsland a Isar 2. Po 62 letech, kdy  v Německu vyrábělo elektřinu až 35 jaderných reaktorů, se země ocitla zcela bez vlastní výroby z jádra.  

Německo postupně vyřazuje jadernou energii. Už několik dní po katastrofě ve Fukušimě v roce 2011 nechala v reakci na tento incident kancléřka Angela Merkelová zastavit provoz osmi nejstarších německých jaderných reaktorů a rozhodla o úplném ukončení výroby elektřiny z jádra v Německu.

Podle původního plánu vlády Angely Merkelové měly být jaderné elektrárny definitivně odstaveny od sítě do konce roku 2022. V důsledku války na Ukrajině a problému s nedostatkem elektřiny byly 3 jaderné elektrárny ponechány v provozu o 3 měsíce déle.

Elektrárny budou postupně demontovány. Například u reaktoru Isar 2 má být totální demontáž dokončena v roce 2040 s nákladem 1,1 miliardy eur (25,68 mld. korun).

Podíl jaderné energie na německém mixu zdrojů elektřiny se po mnoho let pohyboval kolem jedné třetiny. Postupně však klesal, když v roce 2021 fungovalo už jen šest jaderných elektráren, které dodávaly přes 13 procent elektrické energie.

Loni šlo o pouhých šest procent. Pro srovnání: uhlí se loni na výrobě podílelo 33 procenty a zemní plyn z více než 11 procent.

Německo se rozhodlo vsadit na obnovitelné zdroje energie. Jejich podíl se do loňského roku zvýšil na 46 procent, zatímco před deseti lety to byla méně než čtvrtina. Do konce desetiletí chce získávat z obnovitelných zdrojů 80 procent elektřiny. (sfr)