MMF: Česká ekonomika letos klesne o půl procenta. (Ilustrační foto)

Česká ekonomika v letošním roce klesne o 0,5 procenta po růstu o 2,4 procenta loni. Příští rok se HDP zvýší o dvě procenta. V příštím roce dojde k oživení ekonomiky a HDP se zvýší o dvě procenta.
 
Uvedl to Mezinárodní měnový fond. Prognóza je v souladu s listopadovým závěrem pravidelné mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Česku. V říjnovém globálním výhledu měnový fond předpovídal, že české hospodářství v letošním roce vzroste o 1,5 procenta.

Výsledek za loňský rok fond mírně zhoršil. V lednu předpokládal, že HDP se za rok 2022 zvýšil o 2,5 procenta. Zhoršil se i výhled na příští rok, kdy měla podle lednového odhadu ekonomika vzrůst o 2,5 procenta.

Inflace má v letošním roce zpomalit na 11,8 procenta z loňských 15,1 procenta. Příští rok by měla klesnout na 5,8 procenta. I tak zůstane vysoko nad cílovou úrovní České národní banky (ČNB), která je 2 procenta.

Ve srovnání s lednem se výhled výrazně zhoršil. V lednových odhadech fond čekal v roce 2024 snížení inflace na 2,5 procenta. MMF již dříve doporučil ČR další zvyšování úrokových sazeb.

Fond letos očekává zvýšení míry nezaměstnanosti v ČR na 3,5 procenta z loňských 2,3 procenta. V příštím roce se má nezaměstnanost znovu snížit, a to na 2,5 procenta.

Z posledních odhadů MMF vyplývá, že Česko si letos povede nejhůře ve srovnání s dalšími zeměmi visegrádské čtyřky. V Maďarsku se má podle aktuální prognózy HDP zvýšit o 0,5 procenta, na Slovensku o 1,3 procenta a v Polsku o 0,3 procenta.

Ministerstvo financí čeká letos také pokles HDP o 0,5 procenta, ČNB jen o 0,3 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) na konci března odhadla, že Českou ekonomiku letos čeká pokles o 0,1 procenta.

Mezinárodní měnový fond v úterý zhoršil odhad letošního růstu globální ekonomiky na 2,8 procenta z lednových 2,9 procenta.

V letošním roce tempo růstu zpomalí z loňských 3,4 procenta. V příštím roce počítá MMF se zrychlením růstu na tři procenta. (at)