Domácnosti v Česku i letos pokračují v úsporách energií. Spotřeba plynu klesla o 13,3 %. (Ilustrační foto).

Domácnosti v Česku i letos pokračují v úsporách při spotřebě plynu a elektřiny. V prvních 3 měsících roku zatím využili přes 27,3 terawatthodiny (TWh) plynu, což je meziročně pokles o 13,3 procenta. Asi o pět procent meziročně zatím klesla i spotřeba elektřiny.

Vyplývá to z dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Ke snížení spotřeby energií došlo už i v loňském roce.

Z dat úřadu vyplynulo, že k poklesu spotřeby plynu došlo zatím v každém kalendářním měsíci. Nejvýraznější rozdíl byl v lednu. Češi v prvním měsíci roku omezili využití plynu meziročně skoro o pětinu. Vliv na to měl kromě mírně teplejšího počasí také fakt, že spotřeba začala v loňském roce výrazněji klesat až v únoru, po zahájení ruské invaze na Ukrajině.

Omezování spotřeby i nadále pokračuje. Například v  březnu, kdy byla průměrná teplota o 1,3 stupně vyšší než loni, činí meziroční pokles 15,5 procenta. Po očištění od vlivu počasí a paroplynové elektrárny Počerady jsou úspory 8,3 procenta,

Češi nadále šetří i s elektřinou. ERÚ má zatím data za letošní leden a únor a v obou měsících došlo meziročně ke snížení spotřeby. Do konce února zatím bylo spotřebováno přes 10,74 TWh elektřiny, což je průměrně asi o pět procent meziročně méně.

Ještě výraznější jsou omezení spotřeby energií v Česku viditelné v porovnání s dlouhodobým průměrem z let 2017 až 2021. Z dat vyplynulo že spotřeba elektřiny z letošního března je nižší o 7 procent a spotřeba plynu dokonce o 17,4 procenta.

Už loni byla spotřeba plynu v Česku nejnižší za posledních osm let. Celkově ho Češi spotřebovali 7,544 miliardy metrů krychlových, což bylo meziročně o pětinu méně. Spotřeba elektřiny už v Česku v loňském roce meziročně klesla téměř o čtyři procenta na 73,66 TWh. (at)