V Dukovanech skončila dvouměsíční odstávka druhého bloku. ČEZ ale odstavil Temelín. (Ilustrační foto: Elektrárna Dukovany).

V Dukovanech skončila dvouměsíční odstávka druhého bloku s výměnou části paliva. ČEZ však současně na 2 měsíce  plánovaně odstavil v jaderné elektrárně Temelín první blok. V Jaderné elektrárně Dukovany skončila v noci na pondělí plánovaná odstávka druhého výrobního bloku, která začala 10. února.

Energetici v jeho reaktoru vyměnili za čerstvé čtvrtinu paliva, zkontrolovali a modernizovali řadu zařízení bloku. V provozu jsou tak znovu všechny čtyři bloky Dukovan.

Další odstávka spojená s výměnou části paliva začne v dukovanské elektrárně v červnu, týkat se bude bloku číslo jedna

Řízenou štěpnou reakci operátoři v reaktoru druhého bloku obnovili v pátek 7. dubna. Elektřinu začal znovu dodávat do přenosové sítě v neděli v 18:39 po připojení prvního turbosoustrojí. Následovat bude ještě řada kontrol a testů.

Při odstávce druhého bloku vyvezli odborníci z reaktoru na měsíc veškeré palivo. Prováděli mimo jiné generální údržbu dvou hlavních cirkulačních čerpadel a ověřovali stav parogenerátoru po loňském pilotním čištění.

Za čerstvé vyměnili energetici v reaktoru 72 palivových kazet.

„Každá odstávka našich bloků představuje, kromě samotné výměny paliva i obrovské množství investičních akcí, kontrol a revizi zařízení. Ty jsou klíčové pro plánovaný nejméně šedesátiletý bezpečný a efektivní provoz,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Bloky Dukovan byly uváděné do provozu v letech 1985 až 1987. Vloni elektrárna Dukovany dodala 14,7 terawatthodiny (TWh) elektřiny, byla to její pátá nejvyšší roční výroba.

Dukovanská elektrárna nadále používá ruské jaderné palivo od společnosti TVEL. Od příštího roku jí bude palivo dodávat americká firma Westinghouse. Společnost ČEZ se rozhodla dodavatele změnit z bezpečnostních důvodů po loňském napadení Ukrajiny Ruskem.

Westinghouse je také jedním z uchazečů o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, který by měl být dokončený v roce 2036. Dalšími zájemci o stavbu jsou francouzská firma EDF a jihokorejská KHNP. ČEZ nyní vyhodnocuje jejich nabídky.

Odstavený Temelín

ČEZ ve své jaderné elektrárně Temelín již v pátek plánovaně odstavil první blok. Při dvouměsíční odstávce vymění čtvrtinu paliva. Naplánoval i desítky investičních akcí spjatých s modernizací elektrárny, kontrolu bezpečnostní divize, parogenerátoru a hlavního cirkulačního čerpadla.

Jedná se o letošní první plánovanou odstávku v Temelíně. Dvouměsíční odstávka druhého bloku začne ve druhé polovině srpna.

Při nynější odstávce zaveze Temelín do reaktoru palivo od ruské firmy Tvel.

Při odstávce vymění energetici 42 ze 163 palivových souborů. Do reaktoru budou zavážet palivo od společnosti Tvel. Loni uzavřel ČEZ smlouvy s americkou společností Westinghouse a francouzskou firmou Framatome na dodávky jaderného paliva pro Temelín.

Palivo od těchto nových dodavatelů budou energetici schopni vozit od roku 2024.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. (sfr)