Světová ekonomika v roce 2023 zpomalí růst na méně než 3 procenta, varovala šéfka MMF. (Ilustrační foto)

Světová ekonomika vroce 2023 zpomalí růst na méně než 3 procenta, varovala šéfka MMF Kristalina Georgievová. Tempo růstu globální ekonomiky letos zpomalí na méně než tři procenta z loňských 3,4 procenta. V příštích pěti letech se pak bude růst pohyboval kolem tří procent.

Uvedla to šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová s tím, že střednědobá prognóza růstu je nejnižší od roku 1990 a výrazně pod průměrem z posledních dvou desetiletí, který činí 3,8 procenta.

„S rostoucím geopolitickým napětím a nadále vysokou inflací zůstává robustní oživení v nedohlednu. To poškozuje vyhlídky všech, zejména nejzranitelnějších lidí a zemí,“ prohlásila Georgievová.

Pomalejší růst by podle ní mohl být vážným problémem a zhoršit snahy zemí s nízkým příjmy dohnat bohatší země. Mohly by se prý dále zhoršit problémy s chudobou a hladem, což je nebezpečný trend, který odstartovala krize spojená s pandemií nemoci covid-19.

Georgievová zároveň dodala, že mnohem horšímu výsledku v posledních letech zabránily „silné a koordinované akce měnové a fiskální politiky v reakci na pandemii a ruskou invazi na Ukrajinu“.

Vyhlídky růstu ale podle ní zůstávají v krátkodobém i střednědobém horizontu slabé vzhledem k přetrvávající vysoké inflaci.

Indie a Čína se budou letos na globálním růstu podílet zhruba polovinou. Zhruba 90 procent vyspělých ekonomik ale zaznamená letos pokles tempa růstu, upřesnila Georgievová. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Ekonomika ČR se v posledním čtvrtletí roku 2022 propadla do technické recese