Jurečka otočil: Důchodový věk se zvyšovat nebude, penze se budou zvyšovat dle inflace. (Ilustrační foto)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) pod vlivem tlaku veřejnosti otočil. Důchodový věk se v Česku nebude zvyšovat paušálně na 68 let. A penze se budou i nadále zvyšovat plně dle růstu inflace.

Pravidelné valorizace důchodů by dál měly plně zohledňovat inflaci a se zvyšováním důchodového věku se nepočítá. Hranice by měla zůstat na 65 letech.

Roli pro nástup do penze by ale měla hrát délka života a doba práce a placení odvodů. Jurečka to oznámil po jednání s odboráři o změnách penzijního systému.

Návrh novely s úpravou valorizace a podmínek předčasných důchodů by chtěl předložit v příštích 14 dnech. Pozmění se hlavně mimořádné přidávání kvůli inflaci.

Důchody se zvyšují pravidelně vždy v lednu a to podle vzorce, ve kterém je zhledněna inflace a polovinu růstu reálných mezd.

Penze pak mimořádně rostou, když přírůstek cen od posledního přidání překročí pět procent.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) loni kabinetu doporučila růst důchodů kvůli zadlužování zpomalit a přidávat o třetinu růstu reálných mezd místo o polovinu.

„Padlo důležité ujištění, že u úpravy valorizačního mechanismu v budoucnu nemáme jako vládní koalice ambici, aby se tato valorizace nastavila pod inflací. Počítáme u růstu s tím, že valorizace budou plně odrážet inflaci,“ prohlásil Jurečka.

Růst cen zohledňují valorizace už nyní. Pokud je podle nynějšího zákona navýšení cen výraznější pro domácnosti důchodců, započítá se. Když je prudší zdražování u všech domácností, tak se bere v potaz tento ukazatel.

K mimořádné valorizaci ministr už dřív řekl, že by se při ní neměly rozevírat nůžky mezi bohatšími a chudšími důchodci. Růst vyšších penzí by tak měl být při vysoké inflaci pomalejší než nyní a nižších důchodů naopak vyšší.

Jurečka také oznámil, že nepočítá se zvyšováním důchodového věku v zákoně. Jeho limitní hranice má zůstat na 65 letech.

„Pracujeme s parametry, které by měly objektivně reagovat na dobu dožití nebo na dobu, kdy lidé byli aktivní na pracovním trhu a odváděli sociální pojištění,“ konstatoval ministr.

Roli pro důchodový věk bude hrát délka života, doba práce a placení odvodů do penzijního systému.

Penzi od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobíralo na konci minulého roku přes 2,84 milionu lidí, z nich 2,37 milionu mělo důchod starobní. Průměrná starobní penze v lednu činila podle ministerstva 19 438 korun.

„Padlo důležité ujištění, že u úpravy valorizačního mechanismu v budoucnu nemáme jako vládní koalice ambici, aby se tato valorizace nastavila pod inflací. Počítáme u růstu s tím, že valorizace budou plně odrážet inflaci,“ řekl Jurečka. Návrh s úpravou valorizace a podmínek předčasných důchodů by chtěl předložit v příštích 14 dnech. (sfr)