EU vytvořila sankční systém na obranu před obchodním zastrašováním.

Evropská unie bude mít nový nástroj, jak čelit obchodnímu a ekonomickému nátlaku či zastrašování ze strany Číny nebo dalších zemí. Členské země a europoslanci se shodli na znění pravidel, která EU umožní v krajním případě zavést odvetná cla či omezení dovozních licencí. 

Některé členské země mají obavy, aby případné využívání systému nevedlo k obchodním válkám. Proto si vyjednaly státy větší podíl na rozhodování o možných protiopatřeních, oproti původnímu návrhu Evropské komise.

Brusel přišel s návrhem zavést obchodní a ekonomickou obranu předloni v reakci na agresivní obchodní praktiky Pekingu či zdlouhavé spory EU o cla s administrativou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Řada členských zemí chtěla předejít situaci s Litvou, s níž Čína přerušila obchodní vazby kvůli vstřícné politice vůči Tchaj-wanu.

Dohodnutá pravidla mají podle Bruselu sloužit zejména jako páka pro vyjednávání. Unijní exekutiva v součinnosti s členskými zeměmi se je bude snažit přesvědčit, aby od nátlakových praktik upustily. V případě, že jednání nepovede k cíli, budou moci komise a státy rozhodnout o případné odvetě. Ta by mohla mít různé formy od zavedení dovozních poplatků přes zpřísnění licencí až po omezení přístupu k veřejným zakázkám.

Dohoda musí být ještě formálně schválena plénem Evropského parlamentu a Radou EU. Poté vstoupí sankční systém v platnost. (at)