Ministerstva loni zaplatila přes 145 milionů korun za poradce, nejvíce utrácelo vnitro.

Právní a advokátní služby, konzultanti a poradci stáli loni česká ministerstva přes 145 milionů korun. Nejvíce, téměř 36 milionů korun, za ně utratilo ministerstvo vnitra Víta Rakušana (STAN).

Upozornil na to server novinky. Ministerstvo místního rozvoje vedené Ivanem Bartošem (Piráti) vyplatil 30 milionů a ministerstvo dopravy řízené Martinem Kupkou (ODS) přes 15 milionů.

Částky vycházejí z dat, které ministerstva dvakrát ročně o poradcích a poradních skupinách zveřejňují na webu jako součást protikorupčních opatření.

Odměny fyzickým osobám uvádějí jen s jejich souhlasem, jinak zůstávají jejich výplaty utajeny. Mezi jmény poradců jsou právníci, advokátní kanceláře a často i jména stranických kolegů.

Seznamy poradců se na úřadech liší. Nejde jen o jednotlivé poradce ministra, ale dokonce i o pracovní skupiny a poradce náměstků. Někde jsou to dokonce desítky lidí.

Seznamy poradců ministrů vlády pod vedením Petra Fialy (ODS) poukazují na to, že nejvíce peněz plyne na právní, advokátní a analytické služby.

Podle ministerstva financí je dokonce povinností všech resortů využívat externích právních či poradních služeb s péčí řádného hospodáře.

Například resort vnitra vyplatil za loňské první pololetí na odměnách externím poradcům atd. přes 17,4 milionu korun a ve druhém 18,2 milionu.

Celkem 7 milionů korun dostala advokátní kancelář Mazel a partneři, s. r. o.. Tato částka byla fakturována za analýzu právního řádu ČR za účelem identifikace obsoletních (zastaralých, neplatných) právních předpisů.

Více než 4 miliony získala firma Neurodot Consulting za služby dozoru nad výstavbou e-Legislativy a e-Sbírky.

Nejdelší je seznam poradců Bartošova ministerstva pro místní rozvoj. Za loňské první pololetí čítá seznam 22 stránek a za druhé dokonce 35 stran. Za poradenské služby zaplatilo právníkům, kancelářím a společnostem v loňském roce  30 milionů.

Přes 6 milionů dostala za analýzy společnost Ernst and Young. Mezi poradci se vyskytují i jména Pirátů, např. exposlanec Martin Jiránek radí v oblasti cestovního ruchu a analytik Janusz Konieczny s auditem a protikorupční problematikou.

Na 15 milionů vyšli externí poradci loni ministerstvo dopravy. Resorty zdravotnictví a práce zaplatily za externí pomoc po 10 milionech a finance přes 4 miliony.

Mezi poradci s výraznou částkou se objevilo i jméno Tomáše Bartovského, bývalého mluvčího ODS. Loni mu bylo vyplaceno 772 tisíc. Jeho hodinová sazba činila 500 až 700 korun za hodinu.

Ani za předchozí vlády ministři na poradenství nešetřili. V roce 2020 vyplatilo poradcům např. ministerstvo vnitra pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD) přes 23 milionů korun. V této částce nejsou ani započítány odměny fyzických osob, které kvůli GDPR nezveřejnil.

Ministerstvo pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) v roce 2020 utratilo ještě více. Celkem zaplatilo za externí poradenství 43,3 milionu korun. (at)