Státní rozpočet Ruska se za leden a únor propadl do deficitu více než tři čtvrtě bilionu.

Státní rozpočet Ruska, které před více než rokem zahájilo vojenskou invazi na Ukrajinu, se za leden a únor letošního roku propadl do deficitu výši 2,58 bilionu rublů (756,7 miliardy Kč). Informovalo o tom ruské ministerstvo financí. Vloni za stejné období skončil rozpočet Ruské federace s přebytkem 415 miliard rublů (121,6 miliardy Kč).

Hlavním důvodem letošního rozpočtového schodku je pokles příjmů z prodeje ropy a plynu.

Rusku rostou výdaje na armádu a klíčové příjmy z prodeje fosilních paliv naopak klesají, například vlivem cenových stropů uvalených západními zeměmi.

Ruské příjmy z prodeje ropy a plynu letos v lednu a únoru činily 947 miliard rublů (276,6 miliardy Kč), což bylo podlepředběžných údajů meziročně o 46,4 procenta méně.

Celkové rozpočtové příjmy Ruska pak klesly o 24,8 procenta.

Naopak, významně rostly výdaje. V prvních dvou měsících roku 2023 vzrostly výdaje o 51,5 procenta na 5,74 bilionu rublů.

Ruské ministerstvo financí přestalo loni zveřejňovat měsíční údaje o rozpočtu. Nová zpráva ale naznačuje, že měsíční rozpočtový schodek v únoru klesl na 821 miliard rublů z lednových rekordních 1,76 bilionu rublů.

Ruská centrální banka varovala, že další prohlubování rozpočtového deficitu by ji mohlo přinutit zvýšit úrokové sazby ze současné úrovně 7,5 procenta.

Rusko je silně závislé na příjmech z prodeje ropy a plynu. Loni tyto příjmy činily zhruba 11,6 bilionu rublů (3,4 bilionu Kč). Vláda proto byla nucena začít prodávat zahraniční rezervy země, aby pokryla vyšší náklady způsobené invazí na Ukrajinu.

Rusku se podařilo přesměrovat vývoz ropy z Evropy do jiných zemí, převážně do Indie, Číny a Turecka. (sfr)