Firma SVOS Přelouč se zúčastnila veletrhu IDEX 2023 v Abú Dhabí.

Firma SVOS Přelouč se zúčastnila 16. ročníku prestižního Mezinárodního veletrhu obrany IDEX 2021 v Abú Dhabí ve Sjednocených arabských emirátech. Přeloučská firma zde představila svoji produkci společně s dalšími českými zbrojařskými firmami v rámci národního stánku MPO ČR.

„Mohu s uspokojením konstatovat, že naše mise na IDEX 2023 byla úspěšná a splnila naše očekávání,“ konstatoval Štěpán Černý, obchodní ředitel SVOS Přelouč, který se veletrhu zúčastnil.

“I na tomto veletrhu jsme zaznamenali zájem návštěvníků o naše nová bojová vozidla MARS 4×4 HardTop osazené systémem RBS MSHORAD/SAAB a MARS 4×4 DoubleCabine s radiolokačním systémem GIRAFFE/SAAB.“

„Přesvědčili jsme se v této souvislosti, že boj s nízkoletícími cíli se stává prioritou pro mnohé armády světa. A jsme rádi, že ve spolupráci švédské zbrojovky SAAB Dynamics a naší společnosti SVOS vznikl nový moderní protivzdušný system krátkého dosahu schopný splnit požadavky všech zákazníků z NATO i třetích zemí.“

„Naši návštěvníci se mohli přesvědčit, že kombinace zbraňového systému RBS 70 NG a možností bojového vozidla MARS 4×4 poskytuje velmi efektivní schopnost mobilní protivzdušné obrany,” dodal.

S výsledkem spolupráce SAAB a SVOS se při návštěvě české expozice seznámil také předseda vlády ČR Petr Fiala, který si v doprovcodu prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka prohlédl maketu bojového vozidla MARS 4×4 se systémem MSHORAD.



“Představili jsme návštěvníkům také další novinky nabízené naší společností,“ uvedl Štěpán Černý.

“Konkrétně šlo pancéřované autobily Tyota LC 300, jejichž všestranné testování jsme ukončili v loňském roce. Prostřednictvím videí jsme pak návštěvníkům prezentovali další segmenty našeho portfolio, včetně vlastní výroby balisticky odolných skel.”

IDEX, který si 16. ročníkem 30. výročí od svého založení, je jednou z předních světových výstav, na které byly představeny nejnovější inovace a technologie v mezinárodním obranném sektoru. Výstavy se účastnili lídři v oboru, osoby s rozhodovací pravomocí, ministři, odborníci a specialisté z celého světa.

Mezinárodní výstavu a konferenci navštívilo na 130 tisíc návštěvníků z 65 zemí a představilo se na ní 1 350 společností.


Premiér P. Fiala se na výstavě IDEX seznámil s bojovým vozidlem MARS

Do expozice České republiky na obranném veletrhu IDEX v Abú Dhabí zavítal ve čtvrtek předseda vlády ČR Petr Fiala. V doprovodu prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka se zde mimo jiné seznámil s konkrétním výsledkem česko-švédské spolupráce systémem MSHORAD švédské společnosti SAAB Dynamics instalovaném na bojovém vozidle MARS přeloučské společnosti SVOS.

A právě o možnostech česko-švédské spolupráce ve zbrojním průmyslu se aktuálně hovoří v souvislosti s připravovanou smlouvou na dodávky švédských BVP CV-90 a zapojením českého obranného průmyslu.



Modulární vozidlo MARS 4×4 ve verzi S-330 s raketovým protiletadlovým systémem RBS-70NG nové generace, známým pod zkratkou MSHORAD, představily SVOS a švédská zbrojovka SAAB Dynamics již v loňském roce ve světové premiéře na výstavě Eurosatory v Paříži.

Ve spolupráci obou firem vznikl nový moderní protivzdušný systém krátkého dosahu schopný splnit požadavky všech zákazníků NATO i třetích zemí. (sfr)