Ministr Nekula vyzval spotřebitele k udávání obchodníků i výrobců, stačí napsat na ministerstvo.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula vyzval spotřebitele, aby na jeho resort posílali podněty na nekalé, nemorální nebo jinak závadné chování obchodních řetězců, výrobců potravin či zemědělců, které se týká výroby a prodeje potravin.

O problematice cen potravin jednal ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se zástupci Agrární komory (AK) ČR, Potravinářské komory (PK) ČR, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI).

Setkání se uskutečnilo proto, aby se vyjasnily otázky ohledně výše cen a nákladů. Ministr zemědělství již kvůli extrémnímu nárůstu cen cukru podal oficiální podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby prověřil, proč ho obchodníci tak výrazně zdražili.

Ze strany SOCR, ani ze strany zástupců řetězců podle Nekuly nebyla dostatečná snaha o konstruktivní diskusi nad cenou cukru v době, kdy jen za poslední čtyři měsíce roku 2022 stoupla o 77 procent, zatímco zpracovatelé navýšili své ceny kvůli energiím pouze o 51 procent.

Za zásadní nástroj, který umožní ÚOHS prověřit celý řetězec výroby potravin, od zemědělců, přes potravináře až po obchod, označil novelu zákona o významné tržní síle, která platí od letošního ledna. Předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna ministru Nekulovi přislíbil, že několik základních potravin prověří.

Podle Zdeňka Nekuly poté, co ministerstvo na základě veřejně dostupných dat poukázalo na extrémní růst přirážky u cukru, se jeho cena v lednu v obchodech snížila téměř o 2 koruny na kilogram. Ministr věří, že data za únor tento trend potvrdí a ceny potravin by se mohly nadále snižovat. Obchodníky ocenil i za slevy, které nyní vycházejí z reálných cen. V akci je aktuálně možno koupit kilo cukru za zhruba 26 korun.

Ministr Nekula vyzval spotřebitele, aby na MZe zasílali jakékoliv podněty na nekalé nebo nemorální chování obchodních řetězců, výrobců potravin či zemědělců, které se týká výroby a prodeje potravin.

Podnětu občanů budou předány Antimonopolnímu úřadu k prošetření. (at)