Zdražování energií: Cena emisních povolenek překročila magickou hranici 100 eur za tunu. (Ilustrační foto).

Cena emisních povolenek poprvé v historii překročila 100 eur (zhruba 2 400 Kč) za tunu emisí CO2. Poptávku po povolenkách v posledních dnech podněcuje prognóza blížícího se chladnějšího počasí a snížení výroby elektřiny z větrných elektráren. Negativní roli sehrávají také spekulativní nákupy emisních povolenek.

Cena hlavního termínového kontraktu na emisní povolenky vystoupila 21. února na rekordní maximum 100,70 eur za tunu. Zdražení emisních povolenek tak nyní působí proti dalšímu poklesu cen energií. Povolenky totiž prodražují výrobu elektřiny z fosilních paliv.

Emisní povolenky jsou nástrojem Evropského systému obchodování s emisemi ETS, který vytvořila Evropská unie s cílem snižovat emise skleníkových plynů. Systém určuje limity celkového množství vypouštěných skleníkových plynů a nutí podniky kupovat emisní povolenky v závislosti na objemu vypouštěných emisí oxidu uhličitého. Výrobci elektřiny, ale i jiné firmy mohou s povolenkami následně obchodovat.

V roce 2022 se poptávka po emisních povolenkách v Evropě zvýšila, jelikož omezení dodávek zemního plynu z Ruska vedlo k růstu výroby energie z uhlí.

Při využití uhlí pro výrobu elektřiny vzniká dvojnásobné množství emisí oxidu uhličitého než u produkce elektřiny z plynu. Uhelné elektrárny proto podle systému ETS potřebují více emisních povolenek.

Začátkem února letošního roku se cena emisní povolenky dostala nad hranici 90 eur. Dosud nejdražší byly povolenky v srpnu 2022, kdy se jejich cena vyšplhala až na 98 eur.

Naopak, loni na jaře, zhruba dva týdny po začátku války na Ukrajině se cena emisní povolenky propadla na 58 eur (1380 Kč). (sfr)