Facebook a Instagram spustí placené ověřené účty. Uživatele bude služba stát od 266 korun měsíčně.

Americká internetová společnost Meta Platforms začne testovat placenou službu, se kterou si mohou uživatelé ověřit u svých účtů totožnost. Za ověření sociální sítě Facebooku i Instagramu by měla služba měsíčně stát od 11,99 dolarů (266 Kč) měsíčně.

V příštím týdnu se začne služba nabízet v Austrálii a na Novém Zélandu.

K ověření bude zapotřebí průkaz totožnosti. Uživatelské účty budou poté označeny modrým odznakem.

Součástí služby bude i zvláštní ochrana proti zneužití účtu jinou osobou. Ceny budou začínat na 11,99 dolaru měsíčně na internetu a na 14,99 dolaru (332 Kč) na zařízeních s operačním systémem iOS společnosti Apple.

Předplatné pro ověřovací modrou ikonu již koncem loňského roku spustila americká internetová společnost Twitter. Nově má stát 11 dolarů (244 Kč) měsíčně.

Meta je největší světová společnost v oblasti sociálních médií. Její šéf Mark Zuckerberg opakovaně sliboval, že uživatelé budou mít vždy k dispozici i verzi Facebooku zdarma.

Nová služba má společnosti má pomoci získat nové zdroje příjmů, kvůli loňským ztrátám na burze, kde Meta ztratila téměř dvě třetiny své hodnoty.

Zuckerberg ve svém příspěvku uvedl, že Meta Verified zvýší autenticitu přispěvatelů. Na rozdíl od Twitteru Meta Verified vyžaduje, aby uživatelé museli při registraci ověřit své ID pomocí státní identity, v případě ČR to pak bude bankovní identita, případně informace z pasu nebo občanského průkazu. (at)