Ceny potravin v únoru i nadále porostou. Na jaře by mělo dojít ke zlevňování.

Ceny potravin by během února měly ještě nadále růst, i když již ne lednovým tempem, kdy se meziměsíčně zvýšily v průměru o čtyři procenta. Větší pokles přijde na jaře. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a poradce ministra průmyslu Tomáš Prouza. Podle zástupců Agrární komory a ministerstva zemědělství za růst cen mohou obchodní řetězce.

Za neustálým zdražováním potravin v maloobchodě podle Prouzy nestojí maloobchodní řetězce, ale zneužívání inflace a dominantního postavení ze strany dodavatelů. „Obchod často nemá alternativu a velcí dodavatelé nás drží pod krkem,“ uvedl Prouza. Snížení cen podle něj přijde na jaře s jarní zeleninou z domácí produkce, což omezí dražší dovozy.

Naopak podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala ceny potravin neurčují zemědělci, ale řetězce. „Máme jasná data, že od nás nedošlo ani k promítnutí vyšších nákladů,“ komentoval. Zároveň zmínil, že nejvíce vzrostly náklady zpracovatelům.

Vrchní ředitel sekce potravinářství na ministerstvu zemědělství Jindřich Fialka se domnívá, že hlavní roli ve zvyšování cen mají právě maloobchodní řetězce.

„Pokud mají obchodní řetězce obchodní přirážku jednotlivých vertikál až ve výši 175 % u konzumních brambor, u jablek 110 %, tak je na divákovi, jak se k tomu postaví,“ dodal. Podle něj má největší sílu k ovlivnění cen samotný zákazník, který může tlačit na snižování cen u předražených produktů.

Na Slovensku se obchodní řetězce zavázaly, že u 15 základních položek nebudou navyšovat marži. V Česku ale obchodníci touto cestou nepůjdou a ministerstvo zemědělství je k tomu ani nevyzve.

Dle Eurostatu ceny potravin v České republice v prosinci meziročně vzrostly o 27,2 %, na Slovensku to bylo 29 % a v Maďarsku 49,6 %. Naopak ve Francii potraviny zdražily o 13,1 % a v Německu o 20,5 %. Světový index cen potravin již posledních deset měsíců klesá. (at)