Více než čtvrtina domácností je bez úspor, jejich výdělky nestačí pokrýt rostoucí inflaci.

Více než čtvrtina domácností v Česku svými příjmy sotva pokryje výdaje a úspory nemá na více než dva měsíce. S problémy se potýkají i domácnosti řadící se příjmy do nižší střední třídy, které nedokážou výdělkem pokrýt rostoucí inflaci, tedy růst cenové hladiny, a přicházejí tak o úspory. 

Vyplývá to z lednového průzkumu agentury PAQ Research a Českého rozhlasu.

Český statistický úřad dnes zveřejnil, že spotřebitelské ceny v Česku v lednu meziročně stouply o 17,5 %. Tempo inflace zrychlilo, v prosinci činila 15,8 %.

Podíl domácností, které mají stejné nebo vyšší výdaje než příjmy a úspory nejvýše na dva měsíce, dosáhl v polovině ledna podle průzkumu 28 %. Za poslední rok velmi výrazně stoupl, protože ještě v loňském lednu činil 16 %. Do této skupiny patří podle PAQ Research především lidé s příjmy pod hranicí chudoby, část samostatně žijících důchodců a samoživitelky a samoživitelé. Zhoršuje se ale i situace pro chudší rodiny s dětmi.

Víc než třetina domácností nějaké peníze pravidelně uspoří, ale ne dostatečně na to, aby pokryly inflaci. I jejich podíl za poslední rok stoupl, a to z 28 % loni v lednu na nynějších 36 %. Ve skupině domácností, které přicházejí o úspory jsou nejvíce domácnosti nižší střední třídy a také lépe zajištění důchodci.

Dalších 36 % domácností v Česku podle průzkumu z letošního ledna buď příjmy pokryje výdaje a ušetří i na pokrytí inflace, nebo dokáže dokonce úspory navyšovat.

„Naše typologie ukazuje, proč je podle řady ekonomů dlouhá a vysoká inflace horší než mírný ekonomický pokles a nárůst nezaměstnanosti. Chudí se v ní propadají do existenčních problémů. Část střední třídy přichází o úspory,“ sdělil k výzkumu sociolog a zakladatel PAQ Research Daniel Prokop.

„Z hlediska státu je důležité rozlišovat oba typy problémů. Chudým by měl pomáhat dávkový systém, sociální úsporný tarif, obědy a školky zdarma, daňové zvýhodnění či efektivnější valorizace penzí. Ale pro střední třídu tyto krátkodobé transfery nemají cenu. Není ohrožena existenčně, ale potřebuje stabilizaci cen a dlouhodobě energeticky úspornější bydlení,“ doplnil.

Na průzkumu se podílejí výzkumníci z PAQ Research a datoví experti z Českého rozhlasu. Data sbírá agentura NMS. V průzkumu je pravidelně prováděno 1600 až 1800 rozhovorů u reprezentativního vzorku populace České republiky. (at)