Rozpočet skončil v lednu ve schodku 6,8 miliard. Začátek roku s deficitem poprvé za 15 let.

V lednu tohoto roku skončil státní rozpočet se schodkem 6,8 miliardy Kč. Meziročně jde o pokles o 10,7 miliardy. Za vysokým deficitem stojí především lednová pomoc občanům a firmám s energetickou krizí. Roli v sehrálo také loňské rozpočtové provizorium, kdy bylo nižší financování.

Je to potřetí za posledních 15 let, kdy je lednový výsledek státního rozpočtu záporný. Na výdaje státu již výrazně dopadají vládní kompenzace vysokých cen energií na pomoc občanům i firmám, ale i vysoké úroky z protiinflačních dluhopisů, jejichž vydávání naše vláda před rokem pozastavila v zájmu zefektivnění obsluhy státního dluhu.

Hlavní cíl ministerstva pro letošní rok je udržet schodek pod hranicí 300 miliard.

Příjmy v lednu dosáhly 132,3 miliardy korun, meziročně se zvýšily o 5,4 procenta. Výdaje dosáhly 139,1 miliardy korun, meziročně o 14,4 procenta víc.

Stát v lednu vydal 9,8 miliardy korun na obsluhu státního dluhu. To je meziročně nárůst o 7,9 miliardy. Velký díl tvořilo vyplácení úrokových výnosů z protiinflačních státních dluhopisů, jejichž emise skončila ke konci roku 2021.

Dle schváleného rozpočtu by měl stát letos hospodařit s příjmy 1,93 bilionu korun a výdaji 2,22 bilionu korun. Deficit by měl být 295 miliard korun. Loni skončil rozpočet ve schodku 360,4 miliardy korun. (at)