Ekonomika ČR loni vzrostla o 2,5 %. Mezičtvrtletně však znovu klesla a spadla do recese. (Ilustrační foto).

Ekonomika ČR v loňském roce vzrostla o 2,5 %. Mezičtvrtletně však znovu klesla a spadla do recese. Vyplynulo to z předběžných odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Za celý rok 2022 stoupl hrubý domácí produkt (HDP) v ČR o 2,5 procenta. Proti předchozímu roku 2021 to znamená zpomalení. Předloni ekonomika rostla o o 3,5 procenta.

Ve 4. čtvrtletí loňského roku byl HDP meziročně vyšší o 0,4 procenta. Šlo však o zpomalení z 1,5 procenta ve třetím čtvrtletí. Jedná se o druhý kvartální pokles v řadě. Ekonomika se tak dostala do tzv. technické recese.

Loňský růst o 2,5 procenta podpořily výdaje na tvorbu hrubého kapitálu a zahraniční poptávka. Proti růstu naopak působily výdaje na konečnou spotřebu domácností, informoval ČSÚ.

„V posledním čtvrtletí roku 2022 výkon české ekonomiky mezičtvrtletně klesl o 0,3 procenta. Hlavním důvodem byly zejména nižší výdaje na konečnou spotřebu domácností,“ uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Meziročně HDP v loňském 4. čtvrtletí vzrostl o 0,4 procenta. Pomohly tomu především výdaje na tvorbu hrubého kapitálu a zahraniční poptávka. Negativně se však projevily výdaje na konečnou spotřebu.

„Na straně tvorby přidané hodnoty se v meziročním srovnání dařilo především průmyslu, naopak pokles nastal ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství,“ upřesnil ČSÚ. (sfr)